/hamag/assets/img-3043otwarcie-jpg-4164.jpeg

Przepisy na zdrowe śniadania do szkoły

Komponujemy pożywne i soczyście kolorowe, a do tego przepyszne śniadania do szkoły.

Data publikacji: 12.08.2016
Już niedługo wrzesień, który zwiastuje powrót do dobrze nam znanej całorocznej rutyny. Każdego ranka lwia część społeczeństwa polskiego będzie komponować śniadania na wynos nie tylko dla siebie, ale także dla swoich dzieci. Jak otworzyć się na pełną rozmaitość w tym temacie i zaoferować maluchom zdrowe, ale także smaczne kąski?

Zdrowe śniadanie to dobre śniadanie

Zgadza się. Niestety nie zawsze to, co pełne witamin musi oznaczać ciekawy smak. Sytuacja komplikuje się wtedy, gdy przyrządzamy posiłek dla dość wybrednych odbiorców jakimi są właśnie dzieci. Dlatego najlepszym sposobem jest twórcze podejście do tematu! Co to oznacza? Przede wszystkim ciekawą formę podania w atrakcyjnie wyglądających pojemnikach na przechowywanie żywności (w sesji wykorzystaliśmy lunchbox i bidon od MONBENTO).

Poniżej zaprezentujemy kilka przepisów zaczerpniętych z bloga „Odczaruj gary” na pożywne śniadania składające się z napoju, owocowych i warzywnych przekąsek, czegoś słodkiego i „konkretnego”.

Niech będzie czoko

Kanapki z pesto bobowym przypadną do gustu chyba każdemu. Pasta jest delikatna, przyprawiona bazylią i z dodatkiem parmezanu doskonale przyćmiewa smak bobu, za którym nie każdy uczeń musi przepadać. Z ciemnym pieczywem tworzy pożywną całość. Do tego proponujemy smoothie z kaszy jaglanej, malin i borówek. O dobroczynnych właściwościach królowej kasz nie musimy chyba pisać… W takiej postaci zasmakuje nawet tym, którzy jej nie lubią. Ten przepis to ekspresowa robota – proponuję zwiększyć ilość składników, aby uraczyć napojem całą rodzinę. Pamiętajcie, aby zawsze dodać owoce sezonowe, czyli te, które mamy pod ręką albo na pobliskim bazarku. Aby osłodzić trochę dnia, zapakujmy do mniejszego pudełeczka przynajmniej dwa czekoladowe ciasteczka z mąki migdałowej, której obecność gwarantuje nie tylko wyśmienity smak, ale także wspaniałe właściwości. Pycha!!! Do tego wszystkiego warto dołożyć garść malin czy borówek!

fot. Stysiu

Bananowe śniadanie

W tym zestawie główne zadanie, czyli dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki dobrych kalorii, należy do chlebka bananowego. Dobrą robotę „robi” mąka orkiszowa, olej kokosowy, orzechy i banany. Jeśli do tego nasz maluch napije się mleka orzechowego samodzielnie przygotowanego w domu, to mamy nie tylko pełnię pysznego smaku i aromatu, ale także moc drogocennych witamin. Podobno już trzy orzechy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Ale to nie wszystko… Znajdziemy w nich także kwas elagowy podnoszący odporność, co zaowocuje zwłaszcza w okresie jesiennym. Do mniejszych pojemniczków warto włożyć sezonowe owoce oraz marchewkę do pochrupania.

fot. Stysiu

Regularna przekąska

Coś dla tradycjonalistów, czyli kanapka z żółtym serem, rzodkiewką i ogórkiem – rzecz jasna na razowym pieczywie. Reszta będzie bardzo owocowa i warzywna. Do pudełeczka z owocowym miksem wrzucamy borówki, wiśnie i maliny, do drugiego ogórek z marchewką i rzodkiewką lub pomidorki koktajlowe. Do picia lemoniada cytrynowo-miętowa z miodem w sam raz na podniesienie odporności i oczyszczenie organizmu. Smacznego!!!

fot. Stysiu

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Przepis / #Artykuł

ldf_slajder.jpg

Dwuwarstwowy sernik kokosowy

Smakowite kąski ze szczyptą wytrawnego komentarza, czyli przepis od REJ CAKE!