Burger wegetariański
Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!
Podana ilość składników pozwala na przygotowanie 15 sztuk burgerów.
Konfitura cebulowa z malinami
Składniki:
- 300 g czerwonej cebuli
- 100 g mrożonych malin
- 50 ml octu malinowy
- ½ ząbku czosnku
- 20 ml oleju
- 50 ml miodu
- sól
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy maliny, podlewamy octem i winem. Dodajemy miód i sól do smaku, a następnie dusimy do odparowania płynu .
Sos curry z papryką
Składniki:
- 150 ml majonezu
- 100 ml jogurtu
- 1 czerwona papryka
- 50 g ogórków octowych
- ½ ząbek czosnku
- sól
- curry
- pieprz
Sposób przygotowania:
Paprykę opalamy nad palnikiem lub zapiekamy w piecu, w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy. Majonez łączymy z jogurtem i przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekane warzywa.
Pozostałe składniki:
- 2 szt. papryki czerwonej
- 50 g kaparów
- 100 g oscypka
- 300 g halloumi
- 200 g sałaty lodowej
- tymianek
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy na 6 części, grillujemy i marynujemy w tymianku z oliwą, solą i kaparami. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy. Sałatę siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Oscypek trzemy na drobno.
Składanie burgera:
Wypieczoną wcześniej bułeczkę (według przepisu) przekrawamy w połowie. Zapiekamy. Dolną część smarujemy sosem curry, dodajemy sałatę. Układamy ciepłą, grillowaną paprykę z kaparami, posypaną wiórkami oscypka. Następnie układamy ciepły ser halloumi i konfiturę cebulową. Górną część bułki smarujemy sosem curry i zamykamy. No i nie pozostaje nam nic innego, jak tylko rozsiąść się w cieniu lub w słońcu, jak kto woli, i możemy delektować się własnoręcznie przygotowanymi burgerami.
Krystian Szopka
Autor przepisu: Krystian Szopka – Executive Chef w Sheraton Poznan Hotel. Gotowaniem zajmuje się od 1998 roku. W codziennej pracy często sięga po nowinki i chętnie eksperymentuje, jednak stara się nie zapominać o tradycji, wykorzystuje i promuje lokalne, niszowe produkty.