/hamag/assets/golabki-big-jpg-922.jpeg

Przepis na świąteczne gołąbki

Polska tradycja związana ze świątecznym ucztowaniem jest bardzo bogata i warta kultywowania. Warto jednak nie ograniczać się wyłącznie do znanych smaków i wykorzystać okazję, by nieco poeksperymentować i pobawić się naszym kulinarnym dziedzictwem.

Data publikacji: 18.12.2015

Honorując postną tradycję, warto sięgnąć po szeroki wachlarz rodzimych, znakomitych, a często wciąż niedocenianych ryb. Wybierając mięsa, poszukajmy wyrobów tradycyjnych, lokalnych, jak te pochodzące z występujących regionalnie ras lub dziczyzny. Starajmy się wykorzystywać elementy od wieków obecne w polskiej kuchni, takie jak tradycyjne przyprawy, produkty mączne, dary lasu i warzywa, i bawmy się nimi, zmieniając tradycyjny sposób podania lub metodę obróbki na nowe, inspirowane kulinarnymi odkryciami całego roku. A na koniec, jako że w święta wolno więcej, dodajmy do naszej propozycji czegoś zaskakującego, egzotycznego, nowoczesnego. Tak też powstawało przez wieki to, co dzisiaj uznajemy za nasz kulinarny kanon: przez zapożyczenia, przenikanie nowych składników i trendów oraz eksperymentowanie z tym, co nowe lub przywiezione z daleka. I tak, szanując kulinarną tradycję, pozwólmy sobie w te święta na odrobinę kreatywności i szaleństwa. I oby tak pozostało przez cały rok!

Przepis na świąteczne gołąbki

Przepis na 10 porcji  na gołąbki z wieprzowiną złotnicką i kaszą jaglaną, grzyby z tymiankiem, purée z kasztanów z jarmużem

Gołąbki

Składniki: 1 kg łopatki z wieprzowiny złotnickiej / 150 g cebuli / 150 g  marchwi / 150 g selera / 6 źdźbeł trawy żubrowej / 200 ml czerwonego wina / 2 l wywaru jarskiego lub drobiowego / 50 ml oleju / pieprz  w ziarnach / 1 duża głowa kapusty włoskiej / 150 g  kaszy jaglanej / sól

GołąbkiGołąbki według Krystiana Szopki

Sposób przygotowania: Mięso oczyszczamy z błon. Smażymy na oleju na rumiany kolor. Dodajemy obrane i grubo siekane warzywa i całość podsmażamy. Dodajemy zioła i przyprawy, podlewamy winem i odparowujemy. Następnie podlewamy wywarem, tak aby  przykryć mięso. Dusimy pod przykryciem około 1,5 - 2 godziny. Pozostały po gotowaniu bulion cedzimy i odparowujemy do objętości 250 ml.  Mięso, po przestudzeniu, rwiemy na mniejsze kawałki. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, a następnie parzymy w gorącej wodzie przez 1 minutę. Cedzimy, a następnie zalewamy gorącym wywarem w proporcjach 2:1 i gotujemy przez 5 minut. Wyłączamy  ogień, przykrywamy i pozostawiamy na kolejne 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie łączymy mięso z kaszą i powstałym sosem. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia. Garnek powinien być na tyle duży, aby zmieścić całą główkę kapusty włoskiej. Wykrawamy od dołu twardą część kapusty. Parzymy kapustę, oddzielamy  pojedyncze liście i hartujemy je w zimnej wodzie. Odkrawamy zgrubienia liści i nadziewamy je wcześniej przygotowanym farszem. W zależności od upodobania, można przygotować albo małe gołąbki – dwa z jednego liścia lub duże –  jednego z całego liścia kapusty. Zawijamy podobnie jak krokiety, brzegi liści zwijając do środka, tak aby się połączyły, a następnie rolujemy gołąbka do siebie. Zawinięte w liście mięso pieczemy w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym, z dodatkiem masła i pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 140°C.

Pieczone grzyby

Składniki: 300 g  świeżych lub mrożonych kapeluszy borowików, podgrzybków lub kurek / 20 g obranego czosnku / tymianek / sól morska / olej / pieprz / szalotka

Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, kapelusze układamy na blasze, dodajemy pokrojony na 4 części czosnek, gałązki tymianku, skrapiamy oliwą, posypujemy pieprzem i solą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Purée z kasztanów

Składniki: 500 g obranych kasztanów jadalnych / 250 g ziemniaków / 250 ml wywaru / 150 ml śmietany / sól / pieprz / 50 ml oleju z orzechów włoskich

Sposób przygotowania: Ziemniaki wraz z kasztanami gotujemy do miękkości (przez około 45 minut w osolonej wodzie). Całość przecieramy i miksujemy, najlepiej za pomocą robota kuchennego z nożami. Dodajemy śmietanę, olej orzechowy i wywar – tyle, ile będzie wymagało uzyskanie konsystencji kremowego purée.

Gołąbki

Jarmuż

Składniki: 300 g jarmużu / 50 g cebuli / 100 g wędzonego boczku lub polskiej kiełbasy / 40 g sera bursztyn (dojrzewającego 6 miesięcy) / 2 ząbki czosnku / 100 ml śmietany / 50 g masła

Sposób przygotowania: Jarmuż płuczemy, parzymy w gorącej wodzie przez 20 sekund, a następnie hartujemy w wodzie z lodem. Oddzielamy twarde łodygi od miękkich liści. Liście kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w kostkę, kiełbasę – w cienkie półplastry. Czosnek siekamy bardzo drobno, a ser ścieramy na tarce. Na patelni topimy masło, na którym smażymy szalotkę i kiełbasę. Dodajemy czosnek oraz jarmuż. Podsmażamy, podlewamy śmietaną i krótko dusimy (przez około 1 minutę – do zagotowania i odparowania śmietany). Posypujemy serem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki układamy na talerzu.

Smacznego!

Autor przepisu: Krystian Szopka – Executive Chef w Sheraton Poznan Hotel. Gotowaniem zajmuje się od 1998 roku. W codziennej pracy często sięga po nowinki i chętnie eksperymentuje, jednak stara się nie zapominać o tradycji, wykorzystuje i promuje lokalne, niszowe produkty.

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.