/hamag/assets/otwarcie-rococo-barocco-foto-borys-bodetko-jpg-1976.jpeg

Kolacje w magicznym kontekście

Na czym polega fenomen tych spotkań?

Data publikacji: 19.04.2016
Przed nimi jedenasta już kolacja. Zaczęły w sierpniu 2014 roku – Anna Wyszyńska, Maria Rybicka i Emilia Szymańska – aktywistki kulinarne z prężnie rozwijającej się w ostatnim czasie Łodzi. Na czym polega ich nietuzinkowy koncept?

W zimowy lutowy wieczór odbyła się prawdziwa uczta dla podniebienia, w której miałam przyjemność uczestniczyć. I choć Łódź przywitała mnie białym puchem, warto było przemierzyć trasę z Poznania aż od majestatycznego gmachu Towarzystwa Kredytowego Miejskiego. Kolacja inspirowana latami 20., czyli okresem świetności Łodzi, obfitowała w smaczne kąski autorstwa Sebastiana Spychały i Kamila Ścigaczewskiego – a ja mogłam wreszcie spróbować kuchni molekularnej w najlepszym wydaniu. Oprócz kulinarnych zachwytów, organizatorki częstowały nas smaczkami historycznymi. Najciekawsze okazały się refotografie – Stef Brajter otworzył przed nami swoisty tunel czasoprzestrzenny i zabrał nas w daleką podróż do przeszłości.

Rococo Barocco, na zdjęciu: Maria Rybicka, Anna Wyszyńska, Emilia Szymańska, fot. Łukasz Fuks

Anna, Emilia i Maria chcąc pobudzić mieszkańców Łodzi do poznawania swojego miasta, organizują kolacje w ważnych dla jego historii miejscach. Obecnie działają we dwie, Maria odeszła w lutym zeszłego roku z zamysłem realizacji własnych projektów. Każda kolacja to nowa niebanalna przestrzeń, zaskakujące menu i najlepsi szefowie kuchni z Łodzi, którzy mają szansę zaprezentować szerokiej publiczności swoje popisy kulinarne. A gdzie miała miejsce pierwsza kolacja?

Premierowa „Kolacja w kontekście” zorganizowana pod enigmatycznym tytułem ”Topor w sosie własnym” odbyła się w jednej z willi fabrykanckich w Łodzi. Literatura i jedzenie w oparach groteski i absurdu to motywy przewodnie tego eventu. Drugą kolację dziewczyny umiejscowiły w pofabrycznych halach. Industrialny klimat Widzewskiej Manufaktury (Wi-Ma) sprzyjał apetytowi, zwłaszcza że konsumpcje poprzedzono spacerem po terenie zakładów. Pyszne dania uznanego szefa kuchni, Damiana Kolasy przy akompaniamencie Teatru Zamiast dopełniły całości.

W oparach chłodni, fot. Piotr Wdówka

Kolejne spotkania to między innymi klimatyczna siedziba Radio Łódź z przebojowym menu Bartłomieja Michała Pagacza, który przedstawił swoją autorską wersję dania z grasicy i jesiotra. Zimowe połączenia goście mogli odkryć poprzez ukochane smaki Arkadiusza Wilamowskiego w bajkowej przestrzeń Se-ma-for’u (tak, tak miś Uszatek tam był!!!). Innym razem Goście zasiedli we wnętrzach Pałacu Karola Scheiblera, czyli w Muzeum Kinematografii, czy w Pałacu Poznańskich, gdzie Maciej Rosinski zaprezentował: na przystawkę karmelizowane warzywa, matjasa z jabłkiem i chrzanem, a na danie główne: dzika w asyście dyni i buraka. Oczywiście nie mogło obyć się bez deseru – wariacji na temat czekolady, śliwki i moreli. Trzeba wspomnieć także o dwóch kolacjach, które odbyły się w EC1 Wschód i Zachód. W kwietniu „Pod napięciem” szefową kuchni była Marta Edmunds, w listopadzie „W oparach chłodni” szefował Piotr Kurczewski. Ta wyjątkowa przestrzeń to nic innego jak historyczna, pierwsza elektrownia w Łodzi przekształcona w centrum sztuki, kultury, nauki i rozrywki z najnowocześniejszym Planetarium w Europie.

Jesiotr w Eterze, deser Bartłomiej Pagacz, fot. Konrad Szymański

„Każda kolacja, to nowe miejsce i nowi szefowie kuchni, którzy dzięki tym spotkaniom mogą pokazać swoje umiejętności prawdziwym fanom dobrej kuchni. Nasze eventy to okazja, aby spróbować niebanalnych potraw, czasem szalonych i zaskakujących, ale zawsze w pięknej przestrzeni, która ma swój niepowtarzalny urok. Potrawy to nie wszystko. Przykładamy się do oprawy wizualnej i muzycznej każdego wydarzenia, tak aby goście mogli zasmakować uczty dla wszystkich zmysłów. Kolacjom towarzyszą dodatkowe atrakcje kulturalno-artystyczne. Chcemy integrować mieszkańców i sprawić, by pokochali Łódź jeszcze mocniej i głębiej. Stąd to nasze zacięcie historyczne” – podkreśla Anna Wyszyńska. To także świetna okazja, by nawiązać nowe znajomości. Wszak nie zawsze wiadomo, obok kogo przyjedzie nam usiąść.

EC1 Zachód, fot. Piotr Wdówka

A gdzie kolejna kolacja? Już 21 kwietnia w dawnych magazynach Scheiblera, gdzie od maja 2014 roku mieście się Art_Inkubator – przestrzeń artystów, animatorów kultury i kreatywnych przedsiębiorców. Będzie pysznie i ciekawie, jak zawsze!

Zobacz także

Kulinaria / #Wywiad

classic-jpg-11996

Smakowite przepisy na święta

Michał Konwerski, szef kuchni Sheraton Poznań Hotel zdradza tajniki kulinarne idealne na święta!

Kulinaria / #News

volumes-classic-jpg-9417

Volumes – miski dla łasuchów

Obiad jak u mamy – brzmi obiecująco, prawda? To oznacza swojskie, pyszne jedzenie robione z miłością oraz… słuszne porcje.

Kulinaria / #News

pancake-classic-jpg-9240

Naleśniki dla wybrednych z PancakeBot

Ile gustów, tyle idealnych naleśników. Niektórzy lubią cieniutkie i chrupiące, inni wolą amerykańskie pankejki. Jeśli należysz do drugiej grupy, mamy coś dla ciebie… Mamy PancakeBot.

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.