/hamag/assets/otwarcie-01-jpg-5913.jpeg

Szybkie gotowanie – test robota Kohersen Mycook

Szybko, smacznie i na temat, czyli robot Kohersen Mycook w kuchni.

Data publikacji: 08.11.2016
Gotuje, blenduje, szatkuje, waży, wyrabia ciasto, ubija – to tylko niektóre z funkcji, jakie posiada robot wielofunkcyjny Kohersen Mycook. Podczas testów w zawrotnie szybkim tempie udało mi się przygotować aż cztery dania.

Gotowanie bywa spójne i zaplanowane. Dokładnie wymierzone składniki, dobrane przyprawy, niekonwencjonalne dodatki, które zdobywamy w najdalszym zakątku miasta – kuchnia to istne laboratorium. Ale tylko czasami. Nie zawsze podążamy krok w krok za przepisem. Czasami chcemy improwizować, intuicyjnie łączyć warzywa z ziołami, zamienić brakujący składnik z wybranej receptury. Oprócz wysokiej jakości warzyw, owoców, mąk, kasz, przypraw niezbędny jest także sprzęt, za pomocą którego przyrządzimy te wszystkie pyszności. Mam wrażenie, że sam garnek nam nie wystarczy…

robot kuchenny kohersenRobot wielofunkcyjny Kohersen 

Coraz popularniejsze stają się roboty kuchenne, które wyręczają nas w żmudnych czynnościach przygotowawczych. Kohersen Mycook to jednak coś więcej niż wielofunkcyjny robot – to centrum dowodzenia, prawdziwy wielozadaniowiec!

Warzywa przygotowane do blendowania i gotowania

Testowanie – maszyna w ruch

Na pierwszy rzut oka wygląda całkiem zwyczajnie – średniej wielkości, w ciemnych szarościach prezentuje się ciekawie, po prostu. Aż trudno uwierzyć, że skrywa tyle możliwości. Na panelu sterowania znajdują się dwa pokrętła i tylko kilka przycisków – to obietnica intuicyjnej obsługi. Ne ma nic gorszego niż przegadany sprzęt, który wymaga przestudiowania wielostronicowej instrukcji, z której i tak niewiele wynika. Tutaj jest inaczej. Całość wskazówek została zebrana w książkę kucharską, która jest bardzo pomocnym przewodnikiem po zdrowym gotowaniu przy pomocy sprzętu Kohersen Mycook. Na pierwszych stronach producent krótko wyjaśnia, do czego służą wspomniane pokrętła i w jakich sytuacjach ich używać. Resztę zrobi praktyka. Po wykonaniu kilku dań, nabierzecie wprawy i nawet nie będziecie musieli korzystać ze ściągawek. Tym bardziej, że przy każdym przepisie jest dokładnie opisane, jak należy ustawić urządzenie.

Obsługa sprzętu jest mało skomplikowana

Zupa, zupeczka

Aby ugotować zupę, na przykład krem, trzeba przygotować się na pokrojenie warzyw, ugotowanie ich w garnku i zblendowanie. Mała godzinka pracy. W robocie Kohersen Mycook wszystko zajmuje około 15 minut, ponieważ w jednym naczyniu nastąpi ugotowanie i zmielenie składników na zupę. Nasza rola ogranicza się jedynie do wrzucenia ingredientów do środka maszyny i ustawienie jej na blendowanie oraz gotowanie. Tylko jedno naczynie ubrudzone oznacza odpowiednio mniej zmywania, nie wspominając o tym, że w trakcie gotowania możecie zrobić coś dla siebie (podczas całego procesu pichcenia sprzęt nie wymaga mieszania, ani doglądania). W robocie można rzecz jasna przygotować zupę tradycyjną z cząstkami. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. A smak? Krem paprykowy według receptury z książki kucharskiej dołączonej do robota był aromatyczny, gęsty oraz intensywny – pycha!

Raz, dwa i gotowe!

Centrum dowodzenia

Pyszny krem paprykowy

Główne danie

Równie szybko można przygotować drugie danie. Na przykład warzywa z rybą gotowane na parze. W niecałe pół godziny otrzymamy aromatyczną potrawę. Zmieniamy jedynie naczynie – na bazowy pojemnik z ostrzami nakładamy to szerokie składające się z sitka i miski. Należy pamiętać jedynie, aby wlać wodę do naczynia miksującego i ułożyć warstwowo rybę/mięso oraz warzywa. Resztę zrobi za nas robot! Urządzenie zostało wyposażone w bardzo praktyczną funkcję smażenia, która jest idealna do podsmażania mięsa, cebulki, czy redukowania sosów. W robocie przygotujemy wszelakie farsze do klusek, pierogów, mięs, hummusy oraz inne pasty do kanapek. To podręczny pomocnik wegan, wegetarian i mięsożerców. Majonez i sosy – to kolejna grupa dodatków, którą bez problemu ukręcimy w omawianym robocie. A najlepsze jest to, że taka czynność zajmuje jedynie 10-20 sekund! Tak ogromną moc ma to urządzenie… Sekret to technologia indukcji, dzięki której wszystkie dania powstają w zawrotnie szybkim czasie bez szkody dla smaku czy aromatu! Równie sprawnie robot poszatkuje warzywa na sałatkę, którą każdy chętnie zje do dania głównego. Naszą rolą pozostaje jedynie obranie ich ze skórki.

Danie główne gotowe w pół godziny

Dla niemowląt

Kohersen Mycook to sprzęt stworzony dla rodzin z malutkimi dziećmi. Przygotowanie obiadku czy deserku nigdy nie było łatwiejsze. W kwadrans przyrządzimy cukinię z kurczakiem (od 6 miesiąca), indyka w warzywach czy kaszkę kukurydzianą. Dla młodych mam, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a chcą uniknąć kupna gotowych słoiczków z jedzeniem to wyjście idealne. Wystarczy umieścić w misie odpowiednie składniki, podgotować je i zblendować. W ciągu piętnastu minut danie jest gotowe!

Nutella domowej roboty

Desery, czyli małe co nieco

Pożywne zielone koktajle, soki owocowe, napoje wielowarzywne, lemoniady – robot marki Kohersen Mycook to także sprzęt do przygotowywania płynnych mieszanek pełnych witamin. Ale nie tylko. To także pomocnik podczas pieczenia i przygotowywania deserów. Domowa nutella (gotowa w dwie minuty), dżem truskawkowy (w kwadrans) czy konfitura z jagód (to jedyne dziesięć minut pracy). Ponadto robot znakomicie radzi sobie z wyrabianiem ciasta – w kilka minut zmiesza i przygotuje puszystą masę, którą trzeba umieścić na blaszce i włożyć do piekarnika. Radzi sobie także z bardziej wymagającym ciastem na chleb czy bułki.

robot kuchenny kohersenNiezastąpiona książka kucharska wraz z instrukcją

Podsumowanie

Robot jest niezwykle prosty w użytkowaniu – to bardzo ważny atut. Nie wymaga mozolnego czyszczenia – jest tak skonstruowany, że danie nie przywiera, a naczynie pozbawione jest skomplikowanych zagięć, w których mogłoby osadzać się jedzenie. Wykonany z wysokiej jakości materiałów stanowi naprawdę solidny przykład sprawnego urządzenia, które jednak jest dość sporą inwestycją. Jego koszt to około 3 500 zł, czyli niemało… To sprzęt na lata, dlatego warto porządnie przemyśleć jego zakup. Mnie najbardziej przekonuje oszczędność czasu, szybkość przyrządzania dań oraz zminimalizowanie naczyń, sprzętów oraz czynności podczas gotowania. Jeden sprzęt, a tyle możliwości!

Zapraszam do obejrzenia video z gotowania:

Sprawdź ceny

Zobacz także

Roboty kuchenne / #Artykuł

wypiekacze-hamag-310-classic-jpg-12739

Jaki wypiekacz do chleba. Czy warto kupić?

Żyjemy w czasach dobrobytu, ale z roku na rok, pogarsza się jakość żywności, którą kupujemy w supermarketach. Niestety dotyczy to nie tylko wysoko przetworzonych produktów, których łatwo unikać, ale także nisko przetworzonych takich jak chleb.

Roboty kuchenne / #Artykuł

classic-jpg-12301

Jaki robot kuchenny kupić? TOP 10

Idealny sprzęt do kuchni - robot kuchenny - wielozadaniowa maszyna która nie tylko ułatwi pracę przy przygotowywaniu posiłków, ale też wniesie je na inny poziom. Jaki wybrać, ile pieniędzy trzeba wydać na dobry i sprawdzony model?

Roboty kuchenne / #Galeria

classic-jpg-11627

Polecane roboty kuchenne

Bez robota ani rusz! Przyda się podczas przyrządzania ciasta, dań głównych, zup oraz sałatek dla sporej rodzinki. Zobaczcie, jakie sprzęty polecamy!