
Zielony detoks
Dieta koktajlowa to fantastyczny sposób na wiosenną regenerację!
Dieta sokowa ma wielu zwolenników. Na rynku mnożą się także firmy, które gwarantują dostawę świeżych soków do domu.
Tygodniowy detoks zielonymi koktajlami to świetny sposób na oczyszczenie organizmu. Nie jest to łatwy proces, jednak gwarantuje pozbycie się wielu toksyn z organizmu, a nawet kilku zbędnych kilogramów. Jak się do tego zabrać?
Zasada jest prosta – przez siedem dni trwania kuracji pięć posiłków zastępujemy świeżo wyciśniętymi i niesłodzonymi sokami warzywnymi lub owocowymi. Poranek należy przywitać ciepłą wodą z sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Do godziny czternastej najlepiej wybierać soki owocowe. Zawierają one naturalne cukry, które są motorem dla naszego mózgu i całego organizmu. Grejpfruty, ananasy, jabłka, truskawki – receptury mogą być różne. Ważne, aby wybierać owoce z zaufanego źródła i pamiętać o dokładnym oczyszczaniu skóry, na której mogą być pozostałości szkodliwych pestycydów.
Na obiad, podwieczorek i kolację lepiej postawić na soki z warzyw lub mieszane z niewielką dawką owoców. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać zioła, które dodatkowo pobudzą metabolizm. Bazylia, mięta, kminek wspaniale komponują się z większością jarzyn! Pod wieczór można ze spokojem napić się ziołowej herbatki oraz nie zapominać o piciu wody przez cały dzień.
Jakie warzywa najlepiej wybierać? Buraki, pomidory, seler naciowy, marchew, szpinak i jarmuż to najbardziej polecane składniki zielonych koktajli. Warto sięgać także po sok z kwaszonej kapusty. Do południa dobrze jest wypić sok ze świeżo wyciśniętego grejpfruta. Z diety sokowej trzeba natomiast wyłączyć kawę, ciemną herbatę, alkohol i inne używki.
Taką siedmiodniową kurację oczyszczającą najlepiej powtarzać raz na kwartał.