
Wydrukuj bombonierkę
Dzięki XOCO wydrukujesz własne czekoladki.
Poprawia nastrój, leczy smutki, a do tego działa jak zastrzyk energii dla naszego mózgu. Mowa o czekoladzie. Trudno się jej oprzeć, a jej różnorodność pobudza wyobraźnię. Nieważne czy jesteś fanem gorzkiej, białej, mlecznej czy też pełnej smakowitych dodatków – XOCO i tak skradnie twoje serce.
Futurystyczny wygląd, minimalistyczny design i cudowne działanie. Oto XOCO, pierwsza drukarka do czekolady. Stworzona w Holandii przez studio Michiel Cornelissen Ontwerp dla najbardziej kreatywnych szefów kuchni i restauracji, dzięki kompaktowej budowie zmieści się także w przytulnym sklepie ze słodyczami, kawiarni czy twojej kuchni. Pomyśl tylko o możliwościach! Dzięki prostej aplikacji na smartfona, możesz stworzyć swój własny projekt czekoladki i natychmiast wydrukować go dzięki XOCO. A najlepsze jest to, że cały proces możesz obserwować dzięki przezroczystej szklanej kopule. Drukarka została wyposażona w ledowe lampki zamontowane przy podstawie, które nie tylko pięknie podświetlają powstającą czekoladkę, ale też pokazują postęp prac urządzenia. Do wyboru są kapsułki z trzema rodzajami czekolady: białą, mleczną oraz gorzką. Intencją twórców XOCO jest zabawa jedzeniem i kreatywnością, a także radość z wzięcia czynnego udziału w procesie powstawania słodkości.
Drukarki 3D są zazwyczaj skupione na biznesie, a także bardzo techniczne, my jednak chcieliśmy pokazać, że również w tej kategorii możliwe jest stworzenie produktu, który nie tylko działa świetnie, ale idealnie pasuje tam, gdzie mowa jest o jedzeniu – tak o pomyśle na czekoladowe wydruki mówią przedstawiciele Michiel Cornelissen Ontwerp. Nad projektem pracują już od dwóch lat, jednak w tej chwili jest on już w zaawansowanej formie, a pierwsze demonstracyjne pokazy robią wrażenie. Na razie cena drukarki nie została oficjalnie potwierdzona, jednak w mediach pojawiają się ceny w przedziale 500-1000 dolarów za sztukę. I chociaż na razie firma stworzyła jedynie prototyp, jednak już wkrótce XOCO może pojawić się w komercyjnym użyciu. Jeśli tak się faktycznie stanie, to w naszych kuchniach zrobi się bardzo słodko.
Źródło: XOCO / hypebeast