JURA E8 Platin – ekspres do kawy o najwyższych standardach
Baristyczne standardy w Twojej kuchni.
Prawdziwi kawosze zasługują na doskonałą kawę. Taką gwarantuje ekspres ciśnieniowy JURA E8 Platin. Jej sekretem są technologie P.E.P., I.P.B.A.S. oraz I.W.S. Czym są i jaki mają wpływ na działanie tego urządzenia?
Ekspres ciśnieniowy JURA E8 Platin to jedno z pierwszych urządzeń wykorzystujących innowacyjną technologię P.E.P. Jest to skrót od Procesu Ekstrakcji Pulsacyjnej – techniki optymalizującej czas uwalniania aromatu i udoskonalającej cały proces parzenia espresso. Gorąca woda jest przetłaczana przez zmielone ziarna w cyklach, wydobywając z nich cały smak i aromat. Jej dopełnieniem jest Inteligentny System Wstępnego Zaparzania ukrywający się pod skrótem I.P.B.A.S. Aby kawa miała doskonały smak, nie wystarczą jednak wysokiej jakości ziarna i inteligentna technika zaparzania. Konieczna jest także świeża woda bez zanieczyszczeń. W przypadku tego ekspresu zapewnia ją filtr CLARIS. Tym, co go wyróżnia jest pozostawianie w wodzie tych związków mineralnych, które są dla naszego organizmu dobre. Wszystkie te korzyści optymalizuje I.W.S. – inteligentny system wody.
Ekspres ciśnieniowy JURA E8 Platin
Zanim jednak wszystkie technologie zaczną działać, potrzebne są odpowiednie przygotowania. Cały proces rozpoczyna się od młynka AromaG3, który może mielić ziarna w jednym z sześciu ustawień. Następnie do gry wchodzi jednostka zaparzająca, która może wykorzystać od 5 do 16 gramów kawy oraz dostosować ciśnienie do określonej ilości. Później wystarczy już tylko wybrać parametry zaparzania i po chwili możemy rozkoszować się doskonałą kawą. Obsługa urządzenia jest niezwykle prosta oraz intuicyjna – wybór rodzaju kawy, jej mocy czy ilości odbywa się za pomocą czytelnego, kolorowego wyświetlacza i przycisków. Wygodę użytkowania poprawiają jeszcze pojemne zbiorniki na kawę (280 g) oraz wodę (1,9 l), które dbają też o to, by pozostawione w nich składniki zachowały świeżość. Całości dopełnia nowoczesna stylistyka.
Źródło: JURA