
Jak nie marnować jedzenia (i zyskać dużo więcej)
Przedstawiamy sprawdzone sposoby na to, by w naszych domach nie marnowało się jedzenie.
Co trzeci Polak przyznaje się do tego, że zdarza mu się wyrzucać żywność, a każdego roku na wysypiska śmieci w naszym kraju trafia prawie 9 milionów ton jedzenia. Przeważnie dlatego, że się zepsuło – a często wcale nie musiało. Wraz z firmą Samsung i Federacją Banków Żywności przedstawiamy najprostsze rozwiązania, które pozwalają marnować mniej lub wcale nie marnować jedzenia.
Polki i Polacy słyną z kreatywności w kuchni. Warto wykazywać się nią jak najczęściej. Na pozór niezdatne do spożycia produkty mogą zyskać przecież nowe życie. Czerstwe pieczywo możesz zamienić w pyszne tosty francuskie, a resztki jarzyny w bulion. Wykorzystać można także pozostałości po obiedzie: warzywa nadadzą się do omletu, mięso można dodać do gulaszu lub bigosu, a zupa lub sos… – te można po prostu zamrozić i przechować na później.
Jak nie marnować jedzenia (i zyskać dużo więcej)
Kolejnym sposobem na to, jak nie marnować jedzenia, jest nie kupowanie go w nadmiarze. Zawsze warto planować posiłki i kupować dokładnie tyle towaru, ile chce się użyć. A jeśli już przy zakupach jesteśmy, to dobrym nawykiem jest chodzenie na nie z wcześniej przygotowaną listą (i późniejsze trzymanie się jej). Zakupione produkty należy zaś odpowiednio przechowywać. Najpierw warto sprawdzić, jaka jest odpowiednia temperatura dla poszczególnych towarów, a później dostosować warunki w lodówce.
Jak nie marnować jedzenia (i zyskać dużo więcej)
Właśnie: lodówka. Dobra lodówka to taka, która pomaga nam nie marnować jedzenia. Przede wszystkim powinna oferować precyzyjne utrzymywanie temperatury oraz technologię No Frost zmniejszającą poziom wilgoci wewnątrz urządzenia. Pomóc w zachowaniu świeżości produktów może również system odrębnych obiegów powietrza dla chłodziarki i zamrażarki. Ciekawym rozwiązaniem są też specjalne szuflady przystosowane do konkretnych rodzajów żywności.
Źródło: Samsung, inf. własna