
Doznania znad talerza
Wiecie jak elegancko zjeść spaghetti, owoce morza, czy lasagnę? Czy kiedyś zestresowaliście się na oficjalnym obiedzie lub pogubiliście w etykiecie? Nie jesteście jedyni.
Jedzenie to dla wielu z nas źródło ogromnej przyjemności. Czekolada na pocieszenie czy pizza w piątkowy wieczór to czasem jedyne czego potrzebujemy. Zdarzają się jednak sytuacje, w których radość z jedzenia przysłaniają skomplikowane zasady savoir vivre'u i etykiety. Rozpoznanie który nóż lub widelec nadaje się do jakiego dania oraz jak wyjąć ości z ryby czy odpowiednio odłożyć sztućce to nie lada wyzwanie dla wielu z nas. Wtedy o zabawie jedzeniem możemy zapomnieć. Roxanne Brennen chce jednak przekonać, że czasem warto zapomnieć o manierach przy stole i dać się ponieść.
Zabawa jedzeniem to raczej domena dzieci, jednak absolwentka prestiżowej Design Academy Eindhoven uważa, że to błąd. Jest ona zdania, że odrobina luzu przy stole i skorzystanie z niekonwencjonalnych sposobów jedzenia, mogą pomóc wydobyć nowe doświadczenia, a nawet smaki. Aby to udowodnić, Brennen zaprojektowała zestaw nietypowych naczyń, które mają zachęcać do jedzenia inaczej. Co ciekawe, ich kształt i sposób użytkowania mają pobudzić w mózgu te same obszary, które są aktywne podczas seksu.
– Twój mózg reaguje na jedzenie w taki sam sposób, w jaki reaguje na seks. Chodzi przede wszystkim o aktywację ośrodka przyjemności i uwolnienie endorfin – przekonuje projektantka. Dlatego tworząc naczynia, postawiła na wolność i swobodę – w efekcie jedzenie ma być zachętą do doznań zmysłowych, a nie koniecznością. Niezwykłe naczynia pobudzają do eksperymentów i używania nie tylko rąk. W zaprojektowanym przez Brennen zestawie znalazły się m.in. łyżki w kształcie nerek, sferyczne miski czy talerzyki na specjalnych nóżkach. Każdy z elementów został uformowany ręcznie z kamionki, która przypomina porcelanę. Dzięki temu artystka mogła podejść bardzo indywidualnie do projektu i stworzyć bardzo intymne i zmysłowe propozycje. Obserwując różne osoby korzystające z jej zastawy, odkryła, że każdy używał jej inaczej, co bardzo ucieszyło Brennen. Mimo że jej projekt na razie jest jedynie pracą dyplomową, to już powstał pomysł, by stworzyć pop up store z niecodziennymi, zmysłowymi naczyniami.
Źródło: Dezeen / Label