Zielony koktajl na odchudzanie
Na odchudzanie nigdy nie jest za późno, na zdrowe odżywianie tym bardziej!
Wiosna to idealny czas na realizacje postanowień noworocznych. Piękna pogoda mobilizuje nas do prozdrowotnych zachowań: lepszej diety i uprawiania sportów - jednym słowem lepszego życia i bycia. Do tej listy zadań warto dodać zielone koktajle, które mają na nas wyjątkowo zbawienny wpływ!
Owocowo-warzywne mikstury mają sporo zalet: oczyszczają organizm z toksyn, pobudzają nasz metabolizm, a do tego pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów. Niektóre receptury ułatwiają redukcje cellulitu. Aby skutecznie i szybko zadziałać warto łączyć ze sobą odpowiednie składniki. Jakie?
Postawmy na jarmuż, który zawiera witaminy K, A i C, sporo wapnia i błonnika, co zapewni uczucie sytości na długi czas. Ogórki, które dobrze działają na nerki, pomagając usunąć nadmiar wody z organizmu. Kiwi – prawdziwą skarbnicę witaminy C i błonnika. Jedzmy jak najwięcej kiwi! Jabłka – proponuję dodawać je do każdego koktajlu, są zdrowe i smaczne, a do tego dzięki nim uzyskamy kremową konsystencję soku. Mój koktajl nie może obyć się bez awokado, które jest źródłem tych dobrych tłuszczy oraz cytryny, która sprawi, że napój będzie przyjemnie orzeźwiający i dodatkowo uodporni mnie na wirusy.
Składniki na zielony koktajl:
- jedno miękkie awokado
- garść młodego szpinaku lub jarmużu
- jabłko duże lub dwa
- sok z połówki cytryny
- zielony ogórek
- woda według uznania – dobór indywidualny w zależności od tego czy lubicie geste czy wodniste koktajle
Jak miksujemy?
Jabłka, ogórek, awokado kroimy, dodajemy szpinak lub jarmuż, sok z cytryny, wodę i blendujemy składniki, najlepiej w blenderze kielichowym. Smacznego!