Visions – garnki, które nie mają nic do ukrycia
Garnki Visions to piękne garnki ze szkła, które umożliwiają zdrowe i bezpieczne gotowanie.
Garnki Visions odkryłam przypadkowo, przeglądając rozmaite strony internetowe w poszukiwaniu prezentu idealnego. Szybko okazało się, że swoim wyglądem są w stanie przekonać mnie do zakupu. Jeszcze takich ładnych widoków w kuchni nie miałam.
Przezroczyste, a właściwie bursztynowe naczynia do gotowania Visions wykonane są z ceramicznego szkła odpornego na wstrząsy cieplne, co oznacza, że nie popękają pod wpływem zmian temperatury. W portfolio produktowym marki znajdziemy garnki, rondle i patelnie w rożnych rozmiarach. Szkło, z którego wykonane są te naczynia ma wiele ciekawych właściwości. Przede wszystkim jest chemicznie obojętne dla potraw, nie wchodzi w reakcję z żywnością (w przeciwieństwie do garnków metalowych czy emaliowanych), nie zmienia smaku potraw, ani się nie zabarwia. Garnki są więc antyalergiczne oraz antybakteryjne, świetne dla osób uczulonych na ołów, nikiel, czy chrom. Najważniejsze, że dzięki tego typu naczyniom można zdrowo i pięknie gotować, a o to mi właśnie chodziło!
Garnki Visions pięknie wyglądają podczas gotowania
Wielką zaletą pozostaje strona wizualna – gotowanie w tych garnkach to prawdziwa frajda, a widok wirujących w wodzie warzyw – bezcenny! Przygotowywanie potraw w garnkach Visions to sama przyjemność. Choć szkło kojarzy się jako kruche, to w tym wypadku jest zupełnie inaczej. Producent zastosował bowiem bardzo wytrzymały surowiec, odporny na wahania temperatur (można wystawić garnek z lodówki i wstawić od razu na kuchenkę). Warto uważać, aby ich nie poobijać, ani nie uszczerbić, jednak nie jest to takie proste. Minusem pozostaje cena (najtańszy model to ok. 260 zł), waga naczyń (te większe egzemplarze są dość ciężkie, co może przeszkadzać na przykład w odcedzaniu, zmywaniu ręcznym czy przenoszeniu z miejsca na miejsce) oraz brak przystosowania do płyt indukcyjnych.
Szkło, z którego są zrobione sprzyja alergikom
Garnki Visions są dość uniwersalne – można ich używać na kuchenkach gazowych, elektrycznych, na płytach ceramicznych, w kuchenkach mikrofalowych oraz piekarnikach (ale bez pokrywki). Mnożą ilość kuchennych działań, ponieważ bez problemu można w nich nie tylko gotować, ale także dusić, smażyć, zapiekać i zamrażać. Mam wrażenie, że to szkło zniesie wszystko. Ciepło generowane przez kuchenkę bardzo szybko roznosi się po całym naczyniu i długo utrzymuje, potęgując ich energooszczędność. Na szczęście garnki nadają się do mycia w zmywarce, to wielki atut.
Plusy:
- energooszczędność
- wskazane dla alergików
- zapewniają zdrowe i bezpieczne gotowanie
- atrakcyjny design
Minusy:
- cena
- waga
- brak przystosowania do płyt indukcyjnych