/hamag/assets/otwarcie-jpg-4211.jpeg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Data publikacji: 12.08.2016
Podana ilość składników pozwala na przygotowanie 15 sztuk burgerów.

Konfitura cebulowa z malinami

Składniki:

  • 300 g czerwonej cebuli
  • 100 g mrożonych malin
  • 50 ml octu malinowy
  • ½ ząbku czosnku
  • 20 ml oleju
  • 50 ml miodu
  • sól
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego

Sposób przygotowania:

Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Dodajemy maliny, podlewamy octem i winem. Dodajemy miód i sól do smaku, a następnie dusimy do odparowania płynu . 

Sos curry z papryką

Składniki:

  • 150 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g ogórków octowych
  • ½ ząbek czosnku
  • sól
  • curry
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykę opalamy nad palnikiem lub zapiekamy w piecu, w temperaturze 220 stopni przez 10 minut. Zdejmujemy skórkę, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Czosnek ścieramy. Majonez łączymy z jogurtem i przyprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekane warzywa.

Pozostałe składniki:

  • 2 szt. papryki czerwonej
  • 50 g kaparów
  • 100 g oscypka
  • 300 g halloumi
  • 200 g sałaty lodowej
  • tymianek
  • oliwa
  • sól

Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy na 6 części, grillujemy i marynujemy w tymianku z oliwą, solą i kaparami. Ser halloumi kroimy w plastry i grillujemy. Sałatę siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Oscypek trzemy na drobno.

Składanie burgera:

Wypieczoną wcześniej bułeczkę (według przepisu) przekrawamy w połowie. Zapiekamy. Dolną część smarujemy sosem curry, dodajemy sałatę. Układamy ciepłą, grillowaną paprykę z kaparami, posypaną wiórkami oscypka. Następnie układamy ciepły ser halloumi i konfiturę cebulową. Górną część bułki smarujemy sosem curry i zamykamy. No i nie pozostaje nam nic innego, jak tylko rozsiąść się w cieniu lub w słońcu, jak kto woli, i możemy delektować się własnoręcznie przygotowanymi burgerami.

Krystian Szopka

Autor przepisu: Krystian Szopka – Executive Chef w Sheraton Poznan Hotel. Gotowaniem zajmuje się od 1998 roku. W codziennej pracy często sięga po nowinki i chętnie eksperymentuje, jednak stara się nie zapominać o tradycji, wykorzystuje i promuje lokalne, niszowe produkty.

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

ldf_slajder.jpg

Dwuwarstwowy sernik kokosowy

Smakowite kąski ze szczyptą wytrawnego komentarza, czyli przepis od REJ CAKE!