/hamag/assets/otwarcie1-jpg-11997.jpeg

Smakowite przepisy na święta

Michał Konwerski, szef kuchni Sheraton Poznań Hotel zdradza tajniki kulinarne idealne na święta!

Data publikacji: 11.12.2017

Uczmy się od specjalistów. Niech te święta będą aromatyczne i przepyszne, po prostu! O kulinarne wskazówki poprosiliśmy Michała Konwerskiego, szefa kuchni Sheraton Poznań Hotel.

HAmag: Dziś gotujemy nieco inaczej niż nasze mamy i babcie. Mam wrażenie, że bardziej zwracamy uwagę na cukier, gluten i tłuszcz. W święta przymykamy na to oko, ale jednak kierujemy się w stronę przepisów, które pozwolą wprowadzić nutkę ekstrawagancji do kuchni przy jednoczesnym poszanowaniu tradycji. Czyli ma być i nowocześnie, i klasycznie... Czy są sztuczki kucharskie, które mogą wspomóc nas w tym dążeniu?

Michał Konwerski: Każdy z nas myśli o kuchni swojej mamy lub babci jako najlepszej na świecie, która kojarzy się z dzieciństwem i przywołuje wiele wspomnień. Faktycznie dziś gotujemy inaczej, staramy się ulepszyć znane nam przepisy i dopasować je do dzisiejszej świadomości o zdrowiu i produkcie. Sztuczki? Ogranicza nas tylko wyobraźnia, ale przy potrawach świątecznych upieram się, aby przemówiła tradycja. Przy tym polecam wykorzystywanie dostępnych już wszędzie oliw i olejów, na przykład śledź w oleju lnianym.

H.: To samo pytanie tyczy się ciast i deserów. Poproszę o wskazówki :-)

M.K.: Imbir, orzechy, goździki, cynamon to moje pierwsze skojarzenia, bez tych składników nie wyobrażam sobie świątecznego deseru. Dziś dysponujemy całą gamą produktów, którymi możemy zastąpić te nietolerowane w restrykcyjnej diecie. Święta to przede wszystkim czas spędzany wspólnie z rodziną i już podczas przygotowań atmosfera jest wyjątkowa.

Polecam wspólne przygotowanie imbirowych ciasteczek, będzie potrzebna: 

  • 1 łyżka imbiru
  • 1/4 szklanki melasy
  • 2 cups Almond flour – mąka migdałowa
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1/2 szklanka cukru kokosowego
  • 1/2 szklanka mąki bez glutenowej
  • 1/4 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka nasion lnu

Wyrób ciasto, uformuj ciastka, piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku około 10-12minut, aż będą rumiane.

H.: Dziękuję za przepis!!!! A jak przyrządzić karpia, aby smakował nawet tym, którzy od niego stronią?

M.K.: Karp jest rybą dla cierpliwych, szczególnie ten przygotowany tradycyjnie – tutaj trzeba zmierzyć się z ośćmi. W dobrych sklepach rybnych możemy poprosić o filet i problem ości znika. Przepisów na karpia jest cała masa: smażony, pieczony, w galarecie, po żydowsku, kotlety z karpia…. miliony przepisów i w każdym domu jest ten najlepszy. Coraz częściej jednak decydujemy się na inną rybę i to może być alternatywa dla karpiowych malkontentów. Lata komuny, w których dostępny był często tylko karp, słusznie minęły! Karp coraz częściej na polskich stołach zastąpiony jest pstrągiem, łososiem czy śledziem. Po inspiracje na możliwości przyrządzenia tych ryb zapraszam do SomePlace Else w Poznaniu. Proponujemy tatara z łososia lub śledzia, a także dania główne z pstrągiem i dorszem.

H.: Czy śledzik może być fit?

M.K.: Nie tylko może, ale po prostu jest i był fit! Nie zawsze jednak sposób podania jest idealny dla osób dbających o linię. Wspomniany już śledź w oleju lnianym to istna bomba fit. 

Oto przepis:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 100 ml oleju lnianego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu

Śledzie mocz w zimnej wodzie przez około trzy godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę, wysusz i pokrój. Cebule pokrój w piórka, zalej octem i sokiem z cytryny. Po godzinie dodaj pozostałe składniki i zalej olejem lnianym. Wstrzymaj się z jego zjedzeniem 2-3dni.

Michał Konwerski, szef kuchni Sheraton Poznań Hotel – karierę w branży gastronomicznej rozpoczął 14 lat temu w warszawskich hotelach międzynarodowych sieci. Jednym z etapów jego kariery była praca na Stadionie Narodowym w Warszawie, gdzie miał okazję gotować dla najważniejszych osób ze świata polityki, muzyki i sportu. Pełnił również rolę ambasadora polskiej kuchni, popularyzując regionalne smaki podczas podróży po amerykańskich uniwersytetach. Michał Konwerski objął stanowisko Szefa Kuchni w Sheraton Poznań Hotel we wrześniu 2016 roku.

Michał Konwerski, szef kuchni Sheraton Poznań Hotel

Zobacz także

Kulinaria / #News

volumes-classic-jpg-9417

Volumes – miski dla łasuchów

Obiad jak u mamy – brzmi obiecująco, prawda? To oznacza swojskie, pyszne jedzenie robione z miłością oraz… słuszne porcje.

Kulinaria / #News

pancake-classic-jpg-9240

Naleśniki dla wybrednych z PancakeBot

Ile gustów, tyle idealnych naleśników. Niektórzy lubią cieniutkie i chrupiące, inni wolą amerykańskie pankejki. Jeśli należysz do drugiej grupy, mamy coś dla ciebie… Mamy PancakeBot.

Kulinaria / #News

velvwine-clasic-1-jpg-8947

Nowa jakość wina z VelvWine

To pytanie, które zaprząta myśli wielu z nas: czy tanie wina są gorsze od tych z wyższej półki cenowej? Teraz już niekoniecznie, bo pojawiło się VelvWine.