/hamag/assets/otwarcie-jpg-7671.jpeg

Afrodyzjaki w kuchni

Jak dobrać składniki, aby postało danie romantyczne, miłosne i pobudzające do działania? Michał Konwerski podzielił się z nami kilkoma cennymi wskazówkami…

Data publikacji: 07.02.2017

W naszej kuchni aż roi się od afrodyzjaków. Już podstawowa wiedza wystarczy, aby przygotować z nich wyjątkowe danie na kolację walentynkową. Michał Konwerski, Szef kuchni w Sheraton Poznan Hotel zdradził nam kilka pikantnych szczegółów na temat komponowania potraw miłosnych.

HAmag: Walentynki to świetna okazja, aby poeksperymentować w kuchni, prawda?

Michał Konwerski: Walentynki to dla kucharza bardzo wdzięczny temat. Dzień Zakochanych sprzyja kulinarnym eksperymentom, pozwala zaproponować dania bardziej ekstrawaganckie niż na co dzień. Bywa pretekstem do wykorzystania ciekawych oraz ekskluzywnych składników. Walentynkowe menu to także pole do popisu w zakresie formy podania potraw, ich specjalnej dekoracji. Z okazji tego święta, Goście są częściej otwarci na nowe smaki, mają też czas, żeby naprawdę podelektować się daniami, są skłonni poczekać kilka chwil dłużej na bardziej wyszukane propozycje.

H.: Jakie produkty pobudzą nie tylko nasze kubki smakowe? [śmiech]

M.K.: Jedzenie i miłość kojarzone są ze sobą od wieków. Nie na darmo mówi się, że jest ono przyprawą miłości lub, że do czyjegoś serca można trafić przez żołądek. Bardzo często w walentynkowej kuchni wykorzystuje się składniki i przyprawy uznawane za afrodyzjaki. Takich pozycji jest całe mnóstwo. Praktycznie każda kuchnia ma w swoich zasobach produkty lub dania, którym przypisuje właściwości pobudzające zmysły, które kojarzy z miłością i romantyzmem. Niektóre produkty uważane za afrodyzjaki zyskały międzynarodową sławę. Takim przykładem są na przykład ostrygi, spopularyzowane chyba najbardziej przez Casanovę lub małże oraz wiele innych owoców morza.

afrodyzjaki w kuchni - owoce morza

Powszechnie znane jako afrodyzjaki są również szparagi, orzechy włoskie, czekolada i truskawki, a z rzadziej spotykanych produktów – kasztany czy smardze. Za afrodyzjaki uchodzi także wiele przypraw, szczególnie tych kojarzonych z działaniem rozgrzewającym, jak kardamon i wanilia. Na świecie uznawane za afrodyzjaki są również produkty i potrawy, które nam mogą wydać się nieco szokujące lub odstręczające. Przykładowo, za afrodyzjaki uważa się mięso kobry, mrówki, jajka z kaczym zarodkiem zwane balutami oraz zupę z ptasich gniazd.

afrodyzjaki w kuchni - szparagi, truskawki

H.: Co Ty zaserwujesz swoim zakochanym Gościom?

M.K.: W moim walentynkowym menu jednak tak ekstremalnie nie będzie. Wolę raczej wywoływać na twarzach gości błogi uśmiech kulinarnego zadowolenia niż szok spowodowany zawartością talerza. Afrodyzjaków jednak nie zabraknie. Na sam początek podamy oczywiście ostrygi. Dalej, zaproponuję zupę krem z homara (przepis na nią zdradzę wszystkim Gościom, którzy w Walentynki odwiedzą restaurację hotelu Sheraton Poznan). Daniem głównym będzie troć podana z ziemniakami gratin, fasolką szparagową oraz sosem szafranowym z małżami. Na obowiązkowe, słodkie zakończenie wieczoru zaserwujemy delikatny, migdałowy mus. Podobny mus możecie przygotować w domu. Oto, co będzie Wam potrzebne:

Przepis na mus migdałowo-czekoladowy:

  • 100 g białej czekolady
  • 250 ml śmietany (30- lub 36-procentowej)
  • 200 ml śmietany (30- lub 36-procentowej)
  • 50 g migdałów  
  • 5 g żelatyny w listkach (namoczonych w zimnej wodzie)
  • 30 g żółtek
  • 40 g cukru kryształu

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuszczamy w garnku, cały czas mieszając, aż zacznie się karmelizować i nabierze koloru toffee. Migdały prażymy i miksujemy, a następnie łączymy z 250 ml śmietany. Śmietaną z migdałami deglasujemy skarmelizowaną czekoladę i dodajemy odciśniętą żelatynę. Odstawiamy do ostygnięcia. W mikserze na wysokich obrotach ubijamy żółtka z cukrem do uzyskania jasnej i gęstej masy. Łączymy z masą czekoladową. Dobrze schłodzone 200 ml śmietany ubijamy w osobnej misce na średnio-wolnych obrotach, aż masa zacznie układać się w tzw. miękkie szczyty (soft picks). Następnie, łączymy na trzy razy ubitą śmietankę z masą czekoladowo-żółtkową. Przelewamy do pojemnika i odstawiamy na kilka godzin do zestalenia.

H.: Brzmi pysznie! A czego lepiej unikać podczas kolacji walentynkowej?

afrodyzjaki w kuchni - czekolada

M.K.: Tak jak afrodyzjaki mogą wprowadzić nas w romantyczny nastrój, tak istnieją produkty, których w Walentynki lepiej unikać. W ten dzień warto powstrzymać się od serwowania dań ciężkostrawnych, których spożycie może spowodować dyskomfort. Fasolę i inne strączkowe również odłóżmy na bok. Nie radziłbym też wybierać produktów o bardzo intensywnym, nie przez wszystkich tolerowanym zapachu. Najbardziej oczywistym przykładem będzie tu czosnek, ale podobne wrażenie mogą wywołać cebula, śledzie, kapusta, kalarepa oraz niektóre sery. Warto też wziąć pod uwagę formę podania, wybierając dania, które nie powodują ryzyka ubrudzenia się (spaghetti zastąpmy penne) lub konieczności pomagania sobie rękami (nóżki z kurczaka zostawmy na wieczór przed telewizorem).

H.: Dziękuję za tę aromatyczną rozmowę!

Michał Konwerski

Michał Konwerski pochodzi z Warszawy, w branży gastronomicznej pracuje od 13 lat. Karierę zaczynał w warszawskich hotelach międzynarodowych sieci. Kolejnym etapem w jego karierze była praca na Stadionie Narodowym w Warszawie. Miał tam okazję gotować dla najważniejszych osób w państwie, ich międzynarodowych gości oraz licznych gwiazd muzyki i sportu. Przed dołączeniem do zespołu Sheraton Poznan Hotel, Szef Michał zarządzał gastronomią Hotelu Arłamów w Bieszczadach. Pełnił również rolę ambasadora polskiej kuchni, popularyzując rodzime smaki podczas podróży po amerykańskich uniwersytetach. Przygotowując dania, Michał stawia przede wszystkim na najwyższą jakość produktów. Odpowiedni dobór składników leży u podstawy sukcesu każdego jego dania. Ceni kuchnię francuską i jej wpływ na nowoczesną sztukę kulinarną. Wolne chwile najchętniej spędza przemierzając miasto na samodzielnie złożonym rowerze retro.

Zobacz także

Kulinaria / #Wywiad

classic-jpg-11996

Smakowite przepisy na święta

Michał Konwerski, szef kuchni Sheraton Poznań Hotel zdradza tajniki kulinarne idealne na święta!

Kulinaria / #News

volumes-classic-jpg-9417

Volumes – miski dla łasuchów

Obiad jak u mamy – brzmi obiecująco, prawda? To oznacza swojskie, pyszne jedzenie robione z miłością oraz… słuszne porcje.

Kulinaria / #News

pancake-classic-jpg-9240

Naleśniki dla wybrednych z PancakeBot

Ile gustów, tyle idealnych naleśników. Niektórzy lubią cieniutkie i chrupiące, inni wolą amerykańskie pankejki. Jeśli należysz do drugiej grupy, mamy coś dla ciebie… Mamy PancakeBot.

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.