/hamag/assets/bosch-big-jpg-2996.jpeg

Test blendera ręcznego – Bosch MSM 67140

Jak sprawuje się mój blender ręczny i rozdrabniacz z zestawu Bosch MSM 67140?

Data publikacji: 09.06.2016
Blender ręczny to absolutny niezbędnik w mojej kuchni. Bez niego gotowanie byłoby nudne i pozbawione większych perspektyw. Sprzęt Boscha już na dobre zagościł na moim blacie, właściwie się z nim nie rozstaję. Dlaczego?

Rozdrabniacz w kuchni przydaje mi się przede wszystkim do robienia pesto, sosów, guacamole, do mielenia orzechów i daktyli na spód to rozmaitych tart, do rozdrabniania czosnku i cebuli. Właściwie repertuar potraw jest znacznie większy i generują je: coraz większa świadomość kulinarna i potrzeba szukania odżywczych zamienników dla cukru i glutenu.

 Bosch MSM 67140

Zestaw Bosch MSM 67140 zawiera blender ręczny z końcówką miksującą z innowacyjnym nożem QuattroBlade z czterema ostrzami, rozdrabniacz oraz pojemnik do miksowania z miarką. Jakie są jego charakterystyczne cechy?

Rodrabniacz. To przede wszystkim idealnej wielkości pojemnik z wyjmowanymi ostrzami ze stali szlachetnej, które wprawiane są w ruch po podłączeniu do niego korpusu blendera ręcznego. Nie bez przyczyny producent nazywa go mianem XL. Silnik 750 W działa cuda. Jest na tyle silny, że zmieli nawet bardzo twarde składniki, jak migdały czy orzechy. Regulacja szybkości przydaje się wtedy, gdy chcemy kontrolować jakość rozdrobnienia. Pojemnik z siekaczem świetnie sprawdza się podczas przygotowywania pesto, kiedy trzeba zmielić na przykład: czosnek, słonecznik i pietruszkę z olejem.

Przygotowanie do procesu rozdrabniania

Do tego jest bardzo łatwy w czyszczeniu – wyjmowane ostrza ułatwiają to zadanie. Wykonane zostały one z bardzo trwałego materiału, który nie tępi się, ani nie łamie. Przynajmniej do tej pory, a mój blender użytkuje już ponad pół roku. Co jeszcze można przygotować z jego pomocą? Musy owocowe, a także mój ostatni hit – domowe lody wegańskie z… bananów! Wystarczy zamrozić banany i zblendować je z mlekiem sojowym i gotowe. Pycha!

Rodrabniacz świetnie sprawdza się przy szatkowaniu cebuli. Przydaje się, gdy chcemy upiec ciasto na spodzie z mielonych orzechów i fig. Bez problemu poradzi sobie z najtwardszymi elementami kulinarnej układanki! Z jego pomocą przygotujecie też domowe masło orzechowe, czy utrzecie twarde sery. Jeśli miksujecie same suche produkty dobrze jest dodać trochę płynu, aby nie przegrzać silnika.

Końcówka z ostrzem QuattroBlade jest idealna do miksowania zup na gęsty krem (czyli na gorąco), musów owocowych, koktajli i przygotowania dań dla najmłodszych dzieci. 12 ustawień prędkości, praca w trybie normalnym lub TURBO pozwalają na samodzielne sterowanie jakością blendowania. To niezastąpiony sprzęt w każdej kuchni – nie wyobrażam sobie bez niego zdrowych potraw oraz eksperymentów kulinarnych!

Ten model zmieli nawet twarde migdały

Plusy

  • mnogość zastosowań
  • wysokiej jakości wykonanie
  • ładny design
  • moc silnika

Minusy

  • głośna praca
  • rozdrabniacz nie może pracować non-stop, trzeba robić przerwy

Poniżej proces mielenia orzechów, migdałów i pestek dyni krok po kroku

Wsypuję produkty do pojeminika

Orzechy, pestki dyni i migdały

Podłączam korpus od blendera ręcznego

Naciskam funkcję turbo

Po chwili masa jest gotowa

 

Zobacz także

Miksery i blendery / #Galeria

classic-jpg-10408

Top 5: Blendery kielichowe

Blender kielichowy to niezbędnik w każdej kuchni. Rozdrabnia, miesza, kruszy, a nawet wyrabia ciasto czy przygotowuje kremowe zupy. Wszystko zależy od modelu. Oto nasz subiektywny wybór pięciu najlepszych urządzeń, który ułatwi zakupowe szaleństwa.

Miksery i blendery / #Test

classic-jpg-10255

Test blendera kielichowego Philips HR2106/00

Philips HR2106/00 to niedrogi, ale skuteczny sprzęt do przygotowywania koktajli i zielonych smoothies!

Miksery i blendery / #News

wybielanie_zebow_classic.jpg

Morphy Richards 48954 – funkcjonalny mikser idealny do domowych wypieków

Morphy Richards 48954 to mikser ręczny, który może pochwalić się dobrym silnikiem oraz ergonomiczną obudową.