Volumes – miski dla łasuchów

Obiad jak u mamy – brzmi obiecująco, prawda? To oznacza swojskie, pyszne jedzenie robione z miłością oraz… słuszne porcje.

Data publikacji: 16.05.2017

Znacie to uczucie, kiedy coś jest tak pyszne, że aż trudno przestać jeść? Jedzenie w stylu slow oraz coraz większy wybór z międzynarodowej kuchni w polskich knajpach sprawia, że trudno dbać o linię. Ramen, onigiri, bubble waffle, rzemieślnicze lody, burrito – można wymieniać w nieskończoność. Także w naszych sklepach coraz więcej jest superfoods i produktów, które jeszcze niedawno były rarytasami. I chociaż ta obfitość kulinarna cieszy, to czasem trudno nie zauważyć, że ma ona zgubny wpływ na naszą wagę – gdy obwód w pasie ciągle się zwiększa, trzeba zacząć uważać na nakładane porcje – z Volumes to proste i przyjemne.

Jesz zdrowo, ograniczasz ilość fast foodów oraz niezdrowych przekąsek, a waga pokazuje coraz wyższe liczby? Znamy to – w końcu nawet pysznym i zdrowym jedzeniem można się przejeść. Marije Vogelzang, zajmująca się food designem, uważa że największym grzechem łasuchów jest łakomstwo, a porcje przez nas spożywane są o wiele za duże. Dlatego stworzyła nietypowy projekt Volumes, który w intrygujący sposób ma zmniejszyć ilość jedzenia, którą nakładamy na talerz. Ma to się stać za sprawą kilku dekoracji o tajemniczych kształtach, które mają reorganizować nasze talerze, motywując do zmiany sposobu w ich aranżacji oraz zmniejszania porcji.

Poprzez umieszczenie elementów z serii Volumes na talerzu, wydaje się on bardziej zapełniony, dzięki czemu oszukujemy mózg, że zjedliśmy więcej niż w rzeczywistości. Te minirzeźby wykonane są z zebranych przez Vogelzang nietypowych kamieni pokrytych silikonem oraz bezpieczną, nietoksyczna farbą. Nie bez znaczenia jest tu także waga materiału – kamienie sprawiają, że posiłki wydają się nie tylko większe, ale i cięższe. Co ciekawe, projektantka dodaje, że kamienie można także bezpiecznie podgrzewać lub ochładzać w lodówce, tak by utrzymać odpowiednią temperaturę posiłku dłużej. Volumes pozwala także na zabawę wizualną stroną jedzenia – coraz częściej wygląd obiadu jest dla nas równie ważny, co jego smak, więc elementy, które zaskakują i wnoszą coś ciekawego podczas jedzenia, to świetny gadżet dla restauratorów oraz foodies. Niestety, na razie projekt Vogelzang to jedynie prototyp – chcielibyście go zobaczyć na własnym talerzu?

 

Źródło: DesignBoom

Zobacz także

Kulinaria / #News

pancake-classic-jpg-9240

Naleśniki dla wybrednych z PancakeBot

Ile gustów, tyle idealnych naleśników. Niektórzy lubią cieniutkie i chrupiące, inni wolą amerykańskie pankejki. Jeśli należysz do drugiej grupy, mamy coś dla ciebie… Mamy PancakeBot.

Kulinaria / #News

velvwine-clasic-1-jpg-8947

Nowa jakość wina z VelvWine

To pytanie, które zaprząta myśli wielu z nas: czy tanie wina są gorsze od tych z wyższej półki cenowej? Teraz już niekoniecznie, bo pojawiło się VelvWine.

Kulinaria / #Wywiad

classic-jpg-8522

ŻARCIE NA KÓŁKACH!

ŻARCIE NA KÓŁKACH to wydarzenie, w którym warto wziąć udział. Będzie pysznie i aromatycznie!