/hamag/assets/ciast-slajd-jpg-11181.jpeg

Torty od architekta

Strony internetowe niektórych cukierni i ich profile w social media to prawdziwy raj dla oczu. Takie miejsce udowadniają, że słodycze mogą być jak dzieła sztuki.

Data publikacji: 03.10.2017

Nude cake przystrojone bogato kwiatami, kremy w stylu ombre na torcie, bajecznie barwne desery wykorzystujące superfoods, pączki o smaku prosecco i prawdziwe miniaturowe rzeźby z czekolady. W internecie mnóstwo jest niebanalnych inspiracji na fantazyjne słodycze, a kolejne cukiernie prześcigają się w coraz bardziej niezwykłych pomysłach na to, jak cukier zmienić w małe dzieło sztuki. Dinara Kasko, architekt z wykształcenia i cukiernik z zamiłowania, potrafi stworzyć ciasta, które wyglądają jak zmyślne rzeźby lub projekty architektoniczne. Możemy was jednak zapewnić, że idealne cukrowe arcydzieła, kryją w sobie bardzo apetyczne wnętrza.

Każde z jej ciast wygląda jak skomplikowany projekt rodem z ekranu komputera. Idealnie gładkie, minimalistyczne, bez najdrobniejszej skazy – na pierwszy rzut oka trudno domyślić się, że projekty Ukrainki, Dinary Kasko, to nie rzeźby nowoczesne, ale przepyszne desery tworzone z pasją, ale i ogromną fantazją. Kasko czerpie inspiracje z planów architektonicznych, minimalistycznych budowli i niebanalnych projektów. Stawia na proste, geometryczne formy, które mimo że teoretycznie niezbyt skomplikowane, dopracowane są w najdrobniejszym szczególe. Jej ostatnim pomysłem są imponujące kinetyczne torty, które wyglądają zupełnie inaczej w zależności od kąta z jakiego na nie spojrzymy. Powstały one w kolaboracji z rzeźbiarzem z Miami, José Margulisem – Ukrainka odtworzyła jego rzeźby w jadalnej formie.

By to zrobić, musiała skorzystać z pomocy inżynierów, by pomogli jej opracować sposób wycinania bardzo precyzyjnych kształtów ze sporych bloków kolorowej czekolady, aby odpowiednio oddać prace Margulisa. Cały projekt powstał na zamówienie prestiżowego SoGood Magazine. W przypadku innych deserów, Kasko często sama tworzy i projektuje specjalne formy, m.in. z silikonu, by móc przenieść własne wyobrażenia do rzeczywistości. W ten sposób łączy cukiernictwo z najnowszymi technologiami. Przykładowo jej Cloud Cake tak spodobał się włoskiej marce SillikoMart, że we współpracy z artystką wykonali odpowiednią formę, by podobne ciasto stworzyć samemu w domu! Podobnie jest w przypadku kilku innych pomysłów Karan, a przepisy i formy dostępne są na jej stronie. Musimy przyznać, że podobne mariaże najnowszych technologii i cukiernictwa są dla nas wybornym pomysłem!



Źródło: Dinara Karan / ThisIsCollosal

Zobacz także

Trendy / #News

inkubator-1classic-jpg-11952

Inkubator dla czworonogów

Noworodki to istoty bardzo delikatne. Nie dotyczy to jedynie ludzi – kocie i psie maluchy też potrzebują opieki. Dlatego lubelski uniwersytet zainwestował w inkubator dla zwierząt.

Trendy / #News

talerz-classic-jpg-11766

Doznania znad talerza

Wiecie jak elegancko zjeść spaghetti, owoce morza, czy lasagnę? Czy kiedyś zestresowaliście się na oficjalnym obiedzie lub pogubiliście w etykiecie? Nie jesteście jedyni.

Trendy / #News

whisky-me-classic-jpg-11968

Whisky Me – trunek w wersji mini

Kojarzycie soczki w woreczkach, tak popularne w latach 90.? Dzięki pewnemu start-upowi, powracają, tylko że w wersji wysokoprocentowej jako Whisky Me.