/hamag/assets/philips-airfryer-big-jpg-1719.jpeg

Smażenie bez… smażenia!

Jak smażyć, aby uzyskać smakowite kąski, ale bez udziału szkodliwego tłuszczu?

Data publikacji: 17.03.2016

Smażenie powietrzem to najnowszy trend kulinarny. Innowacyjne urządzenie Philips Airfryer, dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki, które zawierają do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku tradycyjnego smażenia.

Philips Airfryer HD9240/30 - cena

Smażenie jest jedną z najczęściej stosowanych metod obróbki żywności. Niestety szkodzi naszemu zdrowiu. Obciąża toksynami organizm i powoduje tycie – wartość kaloryczna  potraw jest znacznie wyższa w porównaniu do posiłków gotowanych czy pieczonych. Smażenie zubaża żywność o wartościowe składniki mineralne i odżywcze: – Jedząc cukinię smażoną, do tego krewetki i nawet popularne smażone ziemniaki, spożywamy mniej wartościowych składników niż mogą one nam zaoferować np. po upieczeniu – podkreśla dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka – Łaska. Tłuszcz w potrawach smażonych pod wpływem wysokiej temperatury, pary wodnej wydobywającej się z mało nawodnionego produktu i tlenu wywołuje powstawanie w danym produkcie wolnych rodników.

Philips Airfryer HD9240/30

To dlaczego tak często smażymy? Smażenie w znacznym stopniu podkręca smak oraz intensywność zapachową potrawy. Jak zatem przygotowywać swoje ulubione posiłki? – Najlepiej nie smażyć – śmieje się Agata Ziemnicka – Łaska. – A jeśli już to starać się wybierać naczynia czy narzędzia o jak najlepszej jakościowo tafli, o nieprzywierających właściwościach, żeby ilość tłuszczu konieczna do smażenia na niej była zminimalizowana. Można też skorzystać z rozwiązania rozwoju technologii – dodaje. To właśnie urządzenie Philips Airfryer wychodzi naprzeciw tym potrzebom.  Można w nim smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować, przy zachowaniu pożądanych walorów smakowych jak przy tradycyjnym smażeniu.

W wielofunkcyjnych urządzeniach Philips Airfryer zastosowano technologię RapidAir, która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie posiłków przy użyciu... powietrza! Potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, zdrowe i lekkostrawne. – Przygotowując posiłki w urządzeniu Airfryer, oszczędzamy przede wszystkim nasz żołądek i jelita, a dodatkowo kaloryczność na poziomie tłuszczu jest nieporównywalnie mniejsza – potwierdza dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips. Dla przykładu frytki mogą zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu. Do usmażenia 1 kg frytek potrzebujemy tylko jednej łyżki oleju.

Airfryer nie tylko umożliwia smażenie bez tłuszczu, ale także grilluje i piecze. Oprócz chrupiących frytek, grillowanego kurczaka czy steka wołowego, można upichcić grillowane warzywa, chipsy z jabłek czy jarmużu lub upiec sernik. Duża pojemność – 1,2 kg wystarcza do przygotowania jedzenia nawet dla 5 osób.

Produkty w dwóch wersjach kolorystycznych (białej i czarnej) są dostępne w sprzedaży w sieci sklepów Mediaexpert oraz na mediaexpert.pl.
Ich rekomendowana cena detaliczna wynosi: 1 199 zł.

Zobacz także

Małe AGD do kuchni / #News

unold-48155-classic-jpg-7139

Naleśnikarka Unold 48155 – szybko i przyjemnie

Chcesz, żeby przygotowywanie naleśników było tak przyjemne, jak ich jedzenie? Pomyśl o naleśnikarce!

Małe AGD do kuchni / #News

bosch-mes4010-classic-jpg-6451

Bosch MES4010 to sposób na świeże soki o każdej porze roku

Sokowirówka MES4010 firmy Braun to sprzęt, który doceni każdy smakosz soków (i nie tylko).

Małe AGD do kuchni / #Test

classic-02-jpg-6087

Wolna kuchnia – test wolnowaru Crock-Pot®

Powolne gotowanie to prawdziwa frajda dla miłośników aromatycznych potraw.