Smażenie bez… smażenia!
Jak smażyć, aby uzyskać smakowite kąski, ale bez udziału szkodliwego tłuszczu?
Smażenie powietrzem to najnowszy trend kulinarny. Innowacyjne urządzenie Philips Airfryer, dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki, które zawierają do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku tradycyjnego smażenia.
Smażenie jest jedną z najczęściej stosowanych metod obróbki żywności. Niestety szkodzi naszemu zdrowiu. Obciąża toksynami organizm i powoduje tycie – wartość kaloryczna potraw jest znacznie wyższa w porównaniu do posiłków gotowanych czy pieczonych. Smażenie zubaża żywność o wartościowe składniki mineralne i odżywcze: – Jedząc cukinię smażoną, do tego krewetki i nawet popularne smażone ziemniaki, spożywamy mniej wartościowych składników niż mogą one nam zaoferować np. po upieczeniu – podkreśla dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka – Łaska. Tłuszcz w potrawach smażonych pod wpływem wysokiej temperatury, pary wodnej wydobywającej się z mało nawodnionego produktu i tlenu wywołuje powstawanie w danym produkcie wolnych rodników.
Philips Airfryer HD9240/30
To dlaczego tak często smażymy? Smażenie w znacznym stopniu podkręca smak oraz intensywność zapachową potrawy. Jak zatem przygotowywać swoje ulubione posiłki? – Najlepiej nie smażyć – śmieje się Agata Ziemnicka – Łaska. – A jeśli już to starać się wybierać naczynia czy narzędzia o jak najlepszej jakościowo tafli, o nieprzywierających właściwościach, żeby ilość tłuszczu konieczna do smażenia na niej była zminimalizowana. Można też skorzystać z rozwiązania rozwoju technologii – dodaje. To właśnie urządzenie Philips Airfryer wychodzi naprzeciw tym potrzebom. Można w nim smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować, przy zachowaniu pożądanych walorów smakowych jak przy tradycyjnym smażeniu.
W wielofunkcyjnych urządzeniach Philips Airfryer zastosowano technologię RapidAir, która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie posiłków przy użyciu... powietrza! Potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, zdrowe i lekkostrawne. – Przygotowując posiłki w urządzeniu Airfryer, oszczędzamy przede wszystkim nasz żołądek i jelita, a dodatkowo kaloryczność na poziomie tłuszczu jest nieporównywalnie mniejsza – potwierdza dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips. Dla przykładu frytki mogą zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu. Do usmażenia 1 kg frytek potrzebujemy tylko jednej łyżki oleju.
Airfryer nie tylko umożliwia smażenie bez tłuszczu, ale także grilluje i piecze. Oprócz chrupiących frytek, grillowanego kurczaka czy steka wołowego, można upichcić grillowane warzywa, chipsy z jabłek czy jarmużu lub upiec sernik. Duża pojemność – 1,2 kg wystarcza do przygotowania jedzenia nawet dla 5 osób.
Produkty w dwóch wersjach kolorystycznych (białej i czarnej) są dostępne w sprzedaży w sieci sklepów Mediaexpert oraz na mediaexpert.pl.
Ich rekomendowana cena detaliczna wynosi: 1 199 zł.