/hamag/assets/amica-polska-otwarta-kuchnia-slider-jpg-6702.jpeg

Polska, otwarta kuchnia

Czym jest dla nas kuchnia i jaką kuchnie preferujemy?

Data publikacji: 15.12.2016
Kuchnia od zawsze była jednym z filarów życia rodzinnego i towarzyskiego w naszym kraju. Jak wszystko, tak i ona jednak ewoluuje. Firma Amica zleciła TNS Polska badanie, dzięki któremu możemy przekonać w jaką stronę zmierza polska kuchnia – czy jesteśmy tradycjonalistami, czy może jednak lubimy eksperymentować?

Zanim zjemy, trzeba posiłek przygotować. Klasyczny model „ona gotuje, oni jedzą” staje się pomału przeszłością. Prawie w co trzeciej polskiej rodzinie partnerzy gotują naprzemiennie. Na przestrzeni lat zwiększył się także w ogóle odsetek gotujących mężczyzn, który teraz wynosi aż 44 proc. Warto jednak tutaj podkreślić, że traktują oni kuchnię jak swój kolejny warsztat, a co dziesiąty z nich przyznaje, że nowy gadżet kulinarny może być dla niego motywacją.

Do gotowania coraz częściej inspiruje nas również ładny wystrój kuchni – taką odpowiedź wskazało 13 proc. ankietowanych. Zależy nam jednak na tym, by pomieszczenie to nie tylko ładnie wyglądało, ale też było funkcjonalne. 

Nowoczesny wystrój kuchni według firmy Amica

Zmieniło się jednak nie tylko to jak, ale też to co przygotowujemy. Choć kotlety schabowe i pierogi wciąż znajdują się wśród najczęstszych obiadów, to zza rogu wyłaniają się nieco bardziej egzotyczne potrawy. Nie boimy się orientalnych przypraw, owoców morza i różnorodnych składników. Często też eksperymentujemy z kuchnią wegetariańską i wegańską. Co czwarta osoba między 40 a 49 rokiem życia przyznaje się też do prób wprowadzenia do jadłospisu zupełnie nowych smaków. 

Kiedyś do kuchni wstęp miała tylko osoba, która przygotowywała posiłek. Z badania TNS Polska i Amica wynika, że również to się zmieniło. Pomieszczenie to coraz częściej staje się miejscem spotkań z rodziną i dziećmi, ale też ze znajomymi. Aż 59 proc. z nas spędza czas w kuchni z bliskimi osobami na piciu kawy, a 49 proc. – na rozmowach przy winie lub herbacie. W kuchni odrabiamy też lekcje, a co dziesiąty Polak przed trzydziestką uprawia seks.

Źródło: Amica

Zobacz także

Kulinaria / #News

volumes-classic-jpg-9417

Volumes – miski dla łasuchów

Obiad jak u mamy – brzmi obiecująco, prawda? To oznacza swojskie, pyszne jedzenie robione z miłością oraz… słuszne porcje.

Kulinaria / #News

pancake-classic-jpg-9240

Naleśniki dla wybrednych z PancakeBot

Ile gustów, tyle idealnych naleśników. Niektórzy lubią cieniutkie i chrupiące, inni wolą amerykańskie pankejki. Jeśli należysz do drugiej grupy, mamy coś dla ciebie… Mamy PancakeBot.

Kulinaria / #News

velvwine-clasic-1-jpg-8947

Nowa jakość wina z VelvWine

To pytanie, które zaprząta myśli wielu z nas: czy tanie wina są gorsze od tych z wyższej półki cenowej? Teraz już niekoniecznie, bo pojawiło się VelvWine.