/hamag/assets/lamerde-slajder-jpg-8985.jpeg

Piękny fast food

Cheeseburger zawsze przegra z pięknymi kompozycjami najlepszych szefów kuchni. Co jednak, kiedy wezmą oni fast food i przerobią na swoją modłę?

Data publikacji: 19.04.2017

Czasem każdy z nas ma ochotę na małe grzeszki żywieniowe. Wtedy zamiast jagód goji, młodego jęczmienia czy awokado, sięgamy po frytki, hamburgery, pizzę czy kebab. I chociaż wartość takiego jedzenia jest wątpliwa, a ich wygląd z pewnością nie jest restauracyjny, to większość z nas i tak zje takie „rarytasy” ze smakiem. Wystarczy jednak odrobina wyobraźni, by typowy fast food zmienić w danie, na widok którego oszaleje każdy foodie.

Patrząc na instagramowe dzieła francuskiego szefa kuchni, Jacquesa Lamerde, trudno uwierzyć, że powstały na bazie fast foodów i niezdrowych przekąsek. Piękne, minimalistyczne kompozycje zachwycają i inspirują. Tak naprawdę Jacques Lamerde to pseudonim artystyczny Christine Flynn z Toronto. Kucharka ujawniła swoją prawdziwą tożsamość, po tym jak jej konto na Instagramie zaczęło obserwować coraz więcej osób, a tym samym coraz więcej było też spekulacji na temat tajemniczego Lamerde.

– Kocham jedzenie. Było ono w centrum mojego życia odkąd zaczęłam swoją pierwszą pracę w lodziarni. Kocham także sztukę. Wreszcie, bardziej niż cokolwiek – kocham ironię. Stąd pomysł by połączyć wszystkie trzy na Instagramie, na którym lekko histeryczny szef kuchni tworzy "good food" ze słabej jakości składników i wskazuje na nieco śmieszne normy obecnych trendów w kuchni – tłumaczy Flynn. Co zatem znajdziemy na wspomnianym Instagramie? Frykasy stworzone z... chipsów, krakersów, jajek niespodzianek od Kinder, napoju Powerade, musów Gerbera, hot dogów, landrynek i innych przedstawicieli „śmieciowego” jedzenia. Mimo to, każdy talerz wygląda jak dzieło sztuki – trudno Flynn odmówić finezji i talentu, a także poczucia humoru. Jej motto jako Jacquesa Lamerde brzmi „maleńkie porcje, wszystko szczypczykami”. Trendy, które wyśmiewa Flynn to m.in. mikroskopijne posiłki zajmujące tylko skrawek talerza, zmienianie wszystkiego w proszek lub kawior, sos, który jest jedynie trzema kropelkami rozsianymi wokół dania oraz nadmierne korzystanie z infuzowania czy karmelizacji. Najwyraźniej wiele osób się z nią zgadza, bo profil Jacquesa Lamerde obserwuje ponad 140 tysięcy osób – wśród nich zapewne znajdą się także szefowie kuchni. Być może ironiczne podejście Flynn sprawi, że zrewidują swoje podejście do pięknych, lecz niekoniecznie sycących kreacji na talerzu.

 

Źródło: Bonappetit / Eater

Zobacz także

Trendy / #News

inkubator-1classic-jpg-11952

Inkubator dla czworonogów

Noworodki to istoty bardzo delikatne. Nie dotyczy to jedynie ludzi – kocie i psie maluchy też potrzebują opieki. Dlatego lubelski uniwersytet zainwestował w inkubator dla zwierząt.

Trendy / #News

talerz-classic-jpg-11766

Doznania znad talerza

Wiecie jak elegancko zjeść spaghetti, owoce morza, czy lasagnę? Czy kiedyś zestresowaliście się na oficjalnym obiedzie lub pogubiliście w etykiecie? Nie jesteście jedyni.

Trendy / #News

whisky-me-classic-jpg-11968

Whisky Me – trunek w wersji mini

Kojarzycie soczki w woreczkach, tak popularne w latach 90.? Dzięki pewnemu start-upowi, powracają, tylko że w wersji wysokoprocentowej jako Whisky Me.

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.