Kawa na tysiąc sposobów z ekspresami Nivona CafeRomatica
Mała czarna i to wszystko? Nuda!
Firma Nivona wprowadziła na rynek nową kolekcję ekspresów do kawy – CafeRomatica, w skład której wchodzą trzy modele – 858, 848 i 838. Z tej okazji postanowiła też zainspirować swoje użytkowniczki i swoich użytkowników, proponując im zaskakujące, orzeźwiające i słodkie napoje kawowe oraz desery.
Ekspresy do kawy Nivona CafeRomatica 858, 848 i 838 ze zintegrowanymi spieniaczami mleka charakteryzują się wysoką jakością wykonania oraz jeszcze lepszymi możliwościami parzenia kawy. System Aromatica umożliwia uzyskać optymalny aromat, a cyfrowy wyświetlacz ułatwia przygotowywanie pysznego napoju w takiej postaci, na jaką mamy ochotę. Użytkownicy sami decydują o ilości kawy, jej rodzaju oraz temperaturze parzenia. Filtry zaś gwarantują doskonały smak i wysoki poziom higieny, zbiornik na wodę o pojemności 1,8 litra – komfort pracy, a a dodatkowe technologie – odpowiednią wydajność. Model 858 może dodatkowo pochwalić się podgrzewaniem filiżanek.
Nowe ekspresy do kawy z serii Nivona CafeRomatica pozwalają przygotowywać przepyszne śniadania i desery. Producent postanowił podzielić się swoimi ulubionymi pomysłami, aby zainspirować obecnych i być może przyszłych posiadaczy jego urządzeń. Oto kilka z nich:
Energetyczny koktajl kawowo-kokosowy: zaparz filiżankę Cappuccino, dodaj do niej pół banana, mleczko kokosowe i czekoladę. Zmiksuj wszystkie składniki, przelej do szklanki i dopełnij całości bitą śmietanę z uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Energetyczny koktajl kawowo-kokosowy
Słodkie Cafe Latte z ciastem kawowo-bananowym: przygotuj espresso. Utrzyj kogel-mogel i dodaj do niego masło i starte banany. Wymieszaj składniki i dodaj pokruszoną czekoladę, proszek do pieczenia, mąkę oraz wcześniej przygotowane espresso. Całość piecz 35 minut. Jedz, popijając Cafe Latte, z którym ciasto doskonale się komponuje.
Orzeźwiające Cafe Americano z domową granolą: wymieszaj płatki górskie, żurawinę, pestki dyni i słonecznika, migdały krojone i orzechy laskowe. Do tego wszystkiego dodaj sok i skórkę pomarańczy, miód oraz rozpuszczone masło. Rozłóż wszystko na blasze i wstaw do piekarnika na 45 minut. Poczekaj aż się zarumieni i wyjmij. Zjedz z Cafe Americano.
Orzeźwiające Cafe Americano z domową granolą
Egzotyczne korzenne Cappuccino z kardamonem: zaparz Cappuccino. Dodaj do niego białą czekoladę i mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Dodaj kardamon i pokruszone herbatniki korzenne.
Kawa szarlotkowa na bazie Cafe Latte: rozetrzyj mąkę z cukrem i drobnymi kawałkami masła. Do powstałej kruszonki wbij jajko i wlej mleko, po czym zacznij wyrabiać ciasto. Włóż je do lodówki, a potem podziel na dwie części i rozwałkuj. Zrób nadzienie z jabłek, kasła, cukru trzcinowego, cynamonu, rodzynek i espresso, po czym przełóż nim ciasto. Ciasto posmaruj jajkiem i posyp cukrem, po czym wstaw do piekarnika na 35-40 minut. Zaparz Cafe Latte i wymieszaj je z kawałkami jabłecznika.
Kawa szarlotkowa na bazie Cafe Latte
Czekoladowe Tiramisu: wymieszaj mascarpone ze śmietaną. Dodaj cukier puder. Do całości dodaj rozpuszczoną czekoladę. Zaparz Americano. Mocz w nim biszkopty, po czym ułóż je na dnie formy i pokryj połową przygotowanego kremu. Stwórz w ten sposób dwie warstwy, a całość posyp kakao. Włóż Tiramisu na godzinę do lodówki.
Wszystkie ekspresy Nivona CafeRomatica są wyposażone w funkcję „Przepisy na kawę”.
Źródło: Nivona