Lody na kaca

Koreańskie lody pozwolą poprawić samopoczucie po imprezie.

Data publikacji: 25.07.2016

Korea słynie z boysbandów oraz ekscentrycznych konsumentów. To także kraj o wyjątkowo rozwiniętym przemyśle alkoholowym – Koreańczyków uznaje się za najwięcej pijący naród Dalekiego Wschodu! Nic dziwnego, że to właśnie tam powstały Gyeondyo-bar, pierwsze lody, które pomogą pozbyć się uciążliwego kaca. To najsmaczniejszy sposób na walkę z niechcianymi efektami zabawy!

Grejpfrutowe w smaku i cudowne w działaniu. Gyeondyo-bar, z koreańskiego oznacza po prostu „trzymaj się”, co ma dodawać otuchy wszystkim cierpiącym. Lody do walki z kacem wykorzystują tradycyjne lokalne składniki. Receptura oparta jest na soku z japońskiego drzewa rodzynkowego, który od ponad 400 lat, wykorzystywany jest, by ulżyć cierpieniom tych, którzy przeholowali z alkoholem. Znany jest on ze swoich silnych właściwości oczyszczających i idealnie nadaje się do detoksykacji organizmu. W dodatku poprawia też ogólne samopoczucie oraz pomaga przy problemach żołądkowych. Pierwsze wzmianki o cudownym działaniu soku, znaleziono już w koreańskim podręczniku medycyny z XVII wieku. Zaledwie odrobina wystarczy, by poczuć się lepiej – jeden lód składa się bowiem zaledwie 0,7% soku.

– Nazwa Gyeondyo-bar nawiązuje do trudu pracowników, którzy cierpią w pracy po intensywnym piciu. Lody mają zapewnić komfort tym, którzy mają zaczynają pracę wczesnym rankiem po całonocnej zabawie – tak nowy produkt opisuje sieć sklepów Withme FS, gdzie pojawiły się Gyeondyo-bar. Mogą stać się one prawdziwym hitem, zwłaszcza, że w Korei obowiązuje zwyczaj wieczornych, towarzyskich wyjść z pracy, zwanych hoesik. Odbywają się kilka razy w miesiącu i są dla Koreańczyków okazją do niekontrolowanego picia. Przy okazji są one istotnym powodem rozrostu rynku leków antykacowych w kraju – jego wartość szacuje się na 126 milionów dolarów. Poza lodami, w Korei znajdziemy wiele różnych specyfików mających ulżyć po ciężkim przebudzeniu: napoje, pasty, a nawet... zupę, popularną Haejangguk. Jak twierdzą twórcy lodów, Gyeondyo-bar są spośród nich zdecydowanie najprzyjemniejsze w smaku. Niestety, lody jak na razie dostępne są jedynie w koreańskiej sieci sklepów Withme FS.


Źródło: Reuters

Zobacz także

Kulinaria / #News

goute-classic-1-jpg-7847

Łyżka zreformowana

Łyżka, nóż, widelec – oto wszystko, czego potrzebujemy, by cieszyć się jedzeniem. Mogłoby się wydawać, że w kwestii sztućców niewiele można już wymyślić. Będziecie jednak zaskoczeni!

Kulinaria / #Wywiad

classic-jpg-7672

Afrodyzjaki w kuchni

Jak dobrać składniki, aby postało danie romantyczne, miłosne i pobudzające do działania? Michał Konwerski podzielił się z nami kilkoma cennymi wskazówkami…

Kulinaria / #News

jak-gotuja-polacy-classic-jpg-7539

Jak gotują Polacy?

Polacy są niezwykle przywiązani do tradycji. Wcale jednak nie oznacza to, że nie pozwalają sobie na eksperymenty.