/hamag/assets/under-slajd-jpg-11578.jpeg

Kolacja pod wodą w Under

W restauracjach równie ważne co smak, jest odpowiednie wnętrze, które tworzy klimat knajpy. Im bardziej niezwykłe, tym lepiej. Restauracja Under z pewnością spełnia ten warunek.

Data publikacji: 17.11.2017

Najlepsze restauracje dbają o najmniejszy szczegół w swojej ofercie: zarówno jeśli idzie o menu, obsługę, jak i wnętrze. Każdy posiłek powinien być dla gości swego rodzaju niespodzianką i przeżyciem, a kelner, dekoracje czy ogólny nastrój panujący w knajpie, powinny dopełniać tego wrażenia. Nawet najsmaczniejszy obiad może bowiem stracić swój urok, jeśli obsługa jest nieuprzejma lub niekompetentna, a w środku panuje stylistyczny chaos i ścisk. Dlatego, aby stworzyć doznanie kompleksowe, restauratorzy coraz częściej zachwycają rozmachem i wyjątkową kreatywnością w tworzenia wystroju wnętrza. W ten nurt z pewnością wpisuje się niezwykły projekt studia Snøhetta: Under, pierwsza europejska restauracji podwodna.

Zaprojektowana przez studio z Oslo knajpa Under, ma zostać zatopiona niedaleko miasteczka Båly, znajdującego się w południowej Norwegii. Będzie to pierwsza w Europie restauracja znajdująca się pod wodą – do tej pory takie placówki można było spotkać w bardziej egzotycznych i dużo cieplejszych miejscach. Mimo to, norweskiej restauracji nie zabraknie klimatu i uroku, a chętnych do jej dowiedzenia może być naprawdę sporo. Ze względu na specyfikę Morza Północnego, knajpa będzie zbudowana z grubych, betonowych ścian, które będą w stanie przetrwać w niesprzyjających warunkach. Całość będzie składała się z dwóch kondygnacji – części barowej, wystającej ponad wodę, a także części restauracyjnej, skrytej w toni morskiej. I właśnie tutaj czekać będą na gości prawdziwe atrakcje, bo sala ze stolikami wyposażona będzie w ogromne okno, które pozwoli swobodnie podglądać podwodne życie.

W dodatku projektanci przewidują, że z biegiem czasu betonowe ściany zostaną pokryte przez małże, co także stworzy niezapomniany widok, a ponadto pomoże oczyścić wodę, gdyż małże doskonale filtrują ją z zanieczyszczeń. W ten sposób restauracja stanie się integralną częścią środowiska morskiego, a co więcej, będzie je wspierać. Osoby odpowiedzialne za projekt współpracują także z naukowcami nad systemem przywoływania poszczególnych ryb za pomocą dźwięków, tak by można było prezentować je gościom Under – jest to na razie jednak jeden z wielu pomysłów studia Snøhetta. Jesteśmy ciekawi ostatecznych efektów ich pracy.


 

Źródło: Dezeen / DesignBoom

Zobacz także

Trendy / #News

inkubator-1classic-jpg-11952

Inkubator dla czworonogów

Noworodki to istoty bardzo delikatne. Nie dotyczy to jedynie ludzi – kocie i psie maluchy też potrzebują opieki. Dlatego lubelski uniwersytet zainwestował w inkubator dla zwierząt.

Trendy / #News

talerz-classic-jpg-11766

Doznania znad talerza

Wiecie jak elegancko zjeść spaghetti, owoce morza, czy lasagnę? Czy kiedyś zestresowaliście się na oficjalnym obiedzie lub pogubiliście w etykiecie? Nie jesteście jedyni.

Trendy / #News

whisky-me-classic-jpg-11968

Whisky Me – trunek w wersji mini

Kojarzycie soczki w woreczkach, tak popularne w latach 90.? Dzięki pewnemu start-upowi, powracają, tylko że w wersji wysokoprocentowej jako Whisky Me.

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.