/hamag/assets/jedzenie-samsung-slider-jpg-9944.jpeg

Jak nie marnować jedzenia (i zyskać dużo więcej)

Przedstawiamy sprawdzone sposoby na to, by w naszych domach nie marnowało się jedzenie.

Data publikacji: 16.06.2017
Co trzeci Polak przyznaje się do tego, że zdarza mu się wyrzucać żywność, a każdego roku na wysypiska śmieci w naszym kraju trafia prawie 9 milionów ton jedzenia. Przeważnie dlatego, że się zepsuło – a często wcale nie musiało. Wraz z firmą Samsung i Federacją Banków Żywności przedstawiamy najprostsze rozwiązania, które pozwalają marnować mniej lub wcale nie marnować jedzenia. 

Polki i Polacy słyną z kreatywności w kuchni. Warto wykazywać się nią jak najczęściej. Na pozór niezdatne do spożycia produkty mogą zyskać przecież nowe życie. Czerstwe pieczywo możesz zamienić w pyszne tosty francuskie, a resztki jarzyny w bulion. Wykorzystać można także pozostałości po obiedzie: warzywa nadadzą się do omletu, mięso można dodać do gulaszu lub bigosu, a zupa lub sos… – te można po prostu zamrozić i przechować na później.

Jak nie marnować jedzenia (i zyskać dużo więcej)

Kolejnym sposobem na to, jak nie marnować jedzenia, jest nie kupowanie go w nadmiarze. Zawsze warto planować posiłki i kupować dokładnie tyle towaru, ile chce się użyć. A jeśli już przy zakupach jesteśmy, to dobrym nawykiem jest chodzenie na nie z wcześniej przygotowaną listą (i późniejsze trzymanie się jej). Zakupione produkty należy zaś odpowiednio przechowywać. Najpierw warto sprawdzić, jaka jest odpowiednia temperatura dla poszczególnych towarów, a później dostosować warunki w lodówce.

Jak nie marnować jedzenia (i zyskać dużo więcej)

Właśnie: lodówka. Dobra lodówka to taka, która pomaga nam nie marnować jedzenia. Przede wszystkim powinna oferować precyzyjne utrzymywanie temperatury oraz technologię No Frost zmniejszającą poziom wilgoci wewnątrz urządzenia. Pomóc w zachowaniu świeżości produktów może również system odrębnych obiegów powietrza dla chłodziarki i zamrażarki. Ciekawym rozwiązaniem są też specjalne szuflady przystosowane do konkretnych rodzajów żywności.

Źródło: Samsung, inf. własna

Zobacz także

Trendy / #News

talerz-classic-jpg-11766

Doznania znad talerza

Wiecie jak elegancko zjeść spaghetti, owoce morza, czy lasagnę? Czy kiedyś zestresowaliście się na oficjalnym obiedzie lub pogubiliście w etykiecie? Nie jesteście jedyni.

Trendy / #News

whisky-me-classic-jpg-11968

Whisky Me – trunek w wersji mini

Kojarzycie soczki w woreczkach, tak popularne w latach 90.? Dzięki pewnemu start-upowi, powracają, tylko że w wersji wysokoprocentowej jako Whisky Me.

Trendy / #Artykuł

classic-1-jpg-12003

Odkrycia świąteczne – grudzień 2017

Opaska motywująca, depilator świetlny, lokówka i wiśniowe przysmaki – to nasze grudniowe inspiracje.