/hamag/assets/grzyb-slajd-jpg-11806.jpeg

Grzyb zamiast cukru

Niektórzy uwielbiają słodycze, inni z kolei muszą z nich zrezygnować. Większość z nas jednak liczy kalorie i uważa na wysoką zawartość cukru. A gdyby tak wyeliminować go z diety?

Data publikacji: 27.11.2017

Przeciętnie każdy z nas rocznie zjada aż 50 kg cukru! To mniej więcej 30 łyżeczek dziennie. Niestety, jest to stanowczo za dużo i nie ma dobrego wpływu na nasze zdrowie oraz sylwetkę. Cukier o wiele częściej niż np. skrobia odkładany jest w postaci zbędnych kilogramów. To jednak dopiero początek – cukier spożywany w nadmiarze obniża odporność, zwiększa podatność na infekcje, podwyższa poziom cholesterolu, powoduje powstawanie miażdżycy czy przyspiesza proces starzenia skóry. Jak widać, powodów by z niego zrezygnować jest więc sporo. Co jednak, jeśli bez słodyczy nie wyobrażamy sobie życia? Na pomoc przybywa nauka.

Okazuje się, że skuteczne zastępstwo dla cukru możemy znaleźć tam, gdzie byśmy raczej nie podejrzewali. Naukowcy ze startupu MycoTechnology odkryli bowiem, że dzięki niektórym grzybom są w stanie zastąpić glukozę w naszych posiłkach. Z ich pomocą powstała czekolada, która ma o ponad połowę mniej cukru! W tabliczce od MycoTechnology znajduje się bowiem zaledwie 8 gram cukru. Kalorii też jest stanowczo o wiele mniej – niecałe 300 kcal na 100 gram. W czym tkwi tajemnica słodyczy uzyskanych dzięki grzybom? Naukowcy odkryli, że nie chodzi tyle o dosładzanie potraw, co usuwanie z nich goryczy. W ten sposób powstają równie przyjemne w smaku potrawy, ale o wiele zdrowsze niż te, w których występuje cukier.

Grzyby opracowane przez MycoTechnology, a dokładniej sproszkowane korzenie grzybni błyskoporka podkorowego, niwelują gorzki smak – można ich zatem używać np. do słodzenia kawy czy herbaty. Natomiast aby powstała czekolada, ziarna kakaowca muszą poleżakować jakiś czas z proszkiem z grzybni, po czym są prażone, a następnie mielone. Reszta procesu przebiega identycznie jak w przypadku zwykłej czekolady. Konceptem startupu już zainteresowało się wiele innych firm – nic dziwnego, bo pomysł MycoTechnology może być przełomowy. W końcu już od lat usiłowano uzyskać alternatywę dla cukru, która „odchudziłaby” nasze posiłki z kalorii. Wśród zaciekawionych wykorzystaniem grzybów są nawet tacy giganci jak Pepsico, odpowiedzialne za Coca Colę. Być może niedługo przekonamy się jak smakuje cola z odrobiną grzybów.

 

Źródło: Label / mashable

Zobacz także

Trendy / #News

talerz-classic-jpg-11766

Doznania znad talerza

Wiecie jak elegancko zjeść spaghetti, owoce morza, czy lasagnę? Czy kiedyś zestresowaliście się na oficjalnym obiedzie lub pogubiliście w etykiecie? Nie jesteście jedyni.

Trendy / #News

whisky-me-classic-jpg-11968

Whisky Me – trunek w wersji mini

Kojarzycie soczki w woreczkach, tak popularne w latach 90.? Dzięki pewnemu start-upowi, powracają, tylko że w wersji wysokoprocentowej jako Whisky Me.

Trendy / #Artykuł

classic-1-jpg-12003

Odkrycia świąteczne – grudzień 2017

Opaska motywująca, depilator świetlny, lokówka i wiśniowe przysmaki – to nasze grudniowe inspiracje.