/hamag/assets/kwiat-slajd-1-jpg-6652.jpeg

Bukiet dla łasucha

Zapomnijcie o oklepanych różach i banalnych goździkach! Tej jesieni bukiety pokazują zupełnie nowe, bardziej praktyczne oblicze. A do tego bardzo smakowite!

Data publikacji: 12.12.2016

Trudno znaleźć kobietę, która nie uśmiechnie się na widok podarowanego bukietu kwiatów. I chociaż urocza wiązanka to prezent uniwersalny, prawdziwa sztuka tkwi w zapamiętaniu ulubionych kwiatów wybranki: róże, tulipany, goździki, a może bardziej zwariowane propozycje jak strelicja lub kwiat czosnku? Za to dla naprawdę praktycznych pań, które wolą prezenty użytkowe, idealna będzie wiązanka z karczochem i jabłkiem! Oto niesamowite i smakowite bukiety z Valgoma.

Apetyczne bukiety to pomysł Karoliny Samali, która w swojej kwiaciarni na Litwie, Valgoma puokštė, tworzy cuda z owoców i warzyw. Wszystko po to, by po czasie zamiast wyrzucić uschnięty bukiet, można było go wykorzystać. W tym przypadku jako przekąskę lub składnik sałatki. Zamawiając kompozycję, możemy wybrać spośród wielu rożnych propozycji. A najlepsze jest to, że w Valgoma puokštė możemy kierować się wyglądem i smakiem. Wszystkie elementy gotowej wiązanki są bowiem jadalne. Wśród składników bukietu mogą znaleźć się owoce takie jak cytryny, winogrona, śliwki, a także egzotyczne figi czy ananas. Spośród warzyw dostępne są m.in. rzodkiewki, jarmuż, czosnek, kapusta i wiele innych. Lista jest naprawdę imponująca, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by bukiet skomponować tak, by był jednocześnie kompletem składników do wybranego przepisu: np. deseru lub zupy. Szczególnie, że tak przygotowany bukiet waży około 2-3 kilogramów, czyli tyle ile siatka zakupów. Samala każdy z nich traktuje indywidualnie i poświęca na utworzenie idealnej kompozycji od 1 do 2 godzin.

– Zawsze uwielbiałam prezenty i zdrowe jedzenie. Pewnego razu zobaczyłam u znajomego uschnięty bukiet z czosnku, przypominający tradycyjne litewskie wiązanki wielkanocne. To zainspirowało mnie, by samej stworzyć bukiet z warzyw i owoców. Następnego dnia zrobiłam swój pierwszy jadalny bukiet. Spodobała mi się zarówno praca twórcza, jak i idea, że bukiet po kilku dniach można zjeść zamiast wyrzucić – opowiada o swojej pracy Samala. Jej twórczość idealnie wpisuje się w silny ostatnio trend recyclingu żywności i minimalizowania odpadków w gotowaniu. Nie mielibyśmy nic przeciwko temu, by na kolejne imieniny lub urodziny, zamiast tulipanów dostać karczochy – są równie piękne, a do tego pyszne i zdrowe!


Źródło: GistPath, Asianage

 

Zobacz także

Trendy / #News

chatka-offline-classic-jpg-11730

Chatka Offline, czyli Digital Detox w Warszawie

Żyjemy w coraz większym stresie. Wiele osób nie wytrzymuje tego tempa i szuka sposobów, by uciec od maili z deadline'ami. Na ratunek przychodzi im Chatka Offline.

Trendy / #News

under-classic-jpg-11579

Kolacja pod wodą w Under

W restauracjach równie ważne co smak, jest odpowiednie wnętrze, które tworzy klimat knajpy. Im bardziej niezwykłe, tym lepiej. Restauracja Under z pewnością spełnia ten warunek.

Trendy / #News

sophia-classic-jpg-11666

Sophia – obywatel robot

Coraz większa popularność robotów powoduje dyskusję natury etycznej: gdzie leży granica między maszyną a człowiekiem i jak traktować naszych mechanicznych towarzyszy? Poznajcie Sophię!