/hamag/assets/zielony-sok-na-zdrowie-35/slider_strona_glowna.jpg

Zielony sok na zdrowie!

Zielone koktajle nie tylko świetnie smakują, ale są przede wszystkie niezwykle pożywne. Dlaczego warto zacząć dzień od szklanki zdrowej mikstury i jak ją sporządzić?

Data publikacji: 09.09.2015

Zielony koktajl. Uwielbiam ten sok. Jest orzeźwiający i pobudzający, zdrowy, pyszny, a do tego odżywia i oczyszcza. Pije go z kieliszka do wina, żeby jeszcze mocniej delektować się jego głębokim i wyjątkowym smakiem. Zawiera cały bukiet soczystych warzyw i owoców, nietuzinkowych dodatków, wartościowych witamin. To taka przyjemna chwila, pełna nieoczywistych doznań smakowych. Jak go przyrządzić?

Sekretem tego soku jest... ananas! Tak, tak… świeży ananas (proszę nawet nie myśleć o takim z puszki!). Sok z ananasa ma niepowtarzalnie intensywny smak, jabłka nie dorównują mu w żadnej mierze! Jednakże w razie braku ananasa… cóż, można użyć jabłka i cytryny.

Ananas oprócz walorów smakowych szczyci się również właściwościami leczniczymi. W krajach swojego pochodzenia jest traktowany jako lekarstwo na przeziębienie i świetny lek na kaszel. Pomaga w problemach z trawieniem i jest jedynym znanym źródłem bromeliny – mieszaniny związków stosowanych w zwalczaniu wysokich stanów zapalnych, bólach kości, czy blokowaniu komórek nowotworowych.

Ananas zawiera również mangan i witaminy z grupy B oraz bardzo duże ilości witaminy C. Porcja użyta w waszym soku pokryje z nadwyżką dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy właśnie. Na pół litra koktajlu potrzebujemy pół świeżego, średniej wielkości żółtawego, pachnącego ananasem ananasa.

Dobra baza

Kolejnym składnikiem bazy soku jest ogórek i jego garniturek. Jeśli jest duży, to wystarczy jego połowa. Ogórek jest wyjątkowy w swoim smaku i świeżym zapachu, w mojej kuchni nigdy nie może go zabraknąć, choćby do prostej sałatki z nowalijek! Ogórek – mocno oczyszczający i nawilżający owoc z grupy melonowatej, odznacza się również właściwościami przeciwzapalnymi, a cucurbitacins w nim występujące blokują rozwój komórek rakowych (cucu – cucumber – ogórek). Seler naciowy. Ja uwielbiam, choć wiem, że istnieje liczne grono osób, które za nim nie przepada. Jeśli do nich należysz, to po prostu nie dodawaj go do soku. Seler, a dokładnie jego zielone części, zawierają mnóstwo antyutleniaczy chroniących naszą krew i organy. Poza tym potas, który wzmacnia funkcjonowanie organizmu oraz mięśni. Podsumujmy więc: bazą naszego soku są ananas, ogórek i seler.

Zielony sok na zdrowie!fot.: Kasia Marszałek

Oczyszczające dodatki

Pierwszym będzie świeża kolendra. Ta aromatyczna nać potrafi oczyszczać krew z ciężkich metali, jest moczopędna, dlatego filtruje nerki. Kolendra wzmacnia wzrok dzięki dużej zawartości beta-karotenu. Jest także bogata w wapń, minerały, witaminy i przeciwutleniacze, zawiera również naturalny antybiotyk, który jest bardzo skuteczny w walce z salmonellą. Mnie najbardziej intryguje jej nietuzinkowy smak, dziwnie przyjemny, inny od wszystkiego! Następna jest natka pietruszki, której dobroczynne działanie trudno przecenić. Zawiera całe mnóstwo witaminy C i jest najbogatszym zielarskim źródłem witaminy K. Uwielbiam jej sprężyste listki, aromatyczne i rześkie, orzeźwiające i takie zielone!! Nać wypełniona jest po brzegi witaminami: B1, B2, B3, B5, B6, a pietruszkowy eugenol działa jako substancja antyseptyczna. Niech będzie i jarmuż. Oprócz swoich niesamowitych antyrakowych i antyutleniających właściwości, jarmuż zawiera cenne glukozynolany i siarkę, czyli substancje znacznie wspomagające procesy detoksykacji na poziomie komórkowym. Spore ilości witaminy K odgrywają wielką rolę w obniżaniu stanów zapalnych. Jarmuż jest również ob ty w witaminy A i C. Pokrzywa to nie tylko chwast, którym od czasu do czasu zdarza nam się boleśnie oparzyć. Dodajmy jej trochę do naszej odżywczej mikstury! Od wieków znana jest z właściwości oczyszczających krew i nerki! Zawiera mnóstwo niezbędnych minerałów. Jest wspaniałym ziołem dla kobiet, przeciwdziała zatrzymaniu wody w organizmie, ogranicza przepływ krwi podczas miesiączki i łagodzi symptomy menopauzy. Świeży korzeń imbiru dopełnia całości, nadając wspaniale orzeźwiającej nuty do naszego soku. Jest ziołem rozgrzewającym i pobudzającym układ trawienny. Nie każdy o tym wie, że niweluje chorobę lokomocyjną i związane z nią nudności, zimne poty i złe samopoczucie. Pomaga we wszelkiego rodzaju problemach układu pokarmowego, a do tego świetnie smakuje i pachnie!

Odpowiedni sprzęt Do przyrządzenia soku potrzebna będzie wyciskarka (sokowirówka nie nadaje się do tego zadania). Moja działa dwuetapowo, początkowo rozdrabnia owoc czy warzywo, rozbijając włókna, które zawierają cenne składniki. Jest tak zmyślnie skonstruowana, że właściwe wyciskanie soku umożliwia wyciągniecie z miąższu wszystkich cennych minerałów i pierwiastków bez żadnych strat. Przyrządzając sok pierwszy raz, dodaj małe ilości oczyszczających ziół, mają one bardzo intensywne, często cierpkie smaki i zawładną odbiorem napoju. Z czasem twoje podniebienie przyzwyczai się do takiej niekonwencjonalnej palety smaków i będzie w stanie tolerować większe ilości superdodatków.

SKŁADNIKI

  • pół dojrzałego ananasa razem z twardszym trzonem
  • pół dużego ogórka
  • 3 laski selera naciowego
  • kilka naci pietruszki
  • garść naci kolendry
  • kilka pokrzyw, tylko górne części rośliny
  • duży liść jarmużu
  • 0,5 cm korzenia imbiru

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Przepis / #Artykuł

ldf_slajder.jpg

Dwuwarstwowy sernik kokosowy

Smakowite kąski ze szczyptą wytrawnego komentarza, czyli przepis od REJ CAKE!