/hamag/assets/rej-cake-big-jpg-916.jpeg

Tort marchewkowy

Pyszny wypiek pachnący aromatycznymi przyprawami nie tylko na święta. Oprócz składników wymagane energiczne i zamaszyste ruchy podczas wgniatania się w ciasto!

Data publikacji: 19.12.2015

Składniki na trzy biszkopty – na blaszkę o średnicy 18 cm

Składniki suche: 1 ½ szklanki mąki / 1 szklanka cukru (używam ksylitolu ¾ szklanki) / 1 szklanka mielonych orzechów laskowych / 1/3 szklanki siemienia lnianego / 1 łyżka cynamonu / 1 łyżka kardamonu / ½ łyżki zmielonych goździków / ½ gałki muszkatołowej / ½ łyżeczki sody / szczypta soli

Składniki mokre: ¾ szklanki ciepłej wody / 1 szklanka oleju (używam migdałowego lub arachidowego) / 2 szklanki startej marchewki (małe oczka) / skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania: Dwa stany skupienia składników łączymy niedbale, zamaszyście wlewamy masę na blaszkę, pewnie wstawiamy do buchającego pieca (temperatura 160°C) i wyciągamy z pierwszym poważnym rumieńcem, a i nie zaszkodzi dźgnąć patyczkiem! Po czym studzimy zapał bo… na prawdziwy finisz szykujemy masę z kaszy jaglanej i mleka sojowego!

Tort marchewkowyTort marchewkowy

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej / 1 l mleka sojowego / skórka pomarańczy / ½ szklanki cukru (lub znów ksylitol) / ½ laski wanilii (nasionka) / ½ łyżeczki kardamonu / dla wzmocnienia smaku dodaję 3 nakrętki likieru z gorzkich pomarańczy Cointreau

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną trzeba utopić w mleku, cukrze, przyprawach i bezlitośnie, bo na małym ogniu – ugotować – niechaj zwiększy swą objętość pięciokrotnie, po czym również –bez skrupułów – miksować na gładką masę. Będzie stawiać opór, najlepiej więc wyposażyć się w oręż o większej mocy obrotowej. Na koniec wypada dodać skórkę z pomarańczy i solidnie zakropić, ciągle mieszając. „Przetasować” spody z masą, włożyć do zamrażarki na pół dnia, wyjąć na godzinkę przed finałem i zdjąć obręcz.

Tort marchewkowyTort marchewkowy w całej okazałości

Tuż przed spożyciem nałożyć top i wykończyć go kandyzowanymi w miodzie lub syropie daktylowym plastrami pomarańczy i granatem (całość polewam miodowym syropem, który zostaje po pomarańczach)… spożyć.

Złote rady:

Spody na tort piekę osobno. Podczas dzielenia jednego na trzy plan może nie pójść po Twojej myśli – ciasto jest wilgotne i kruche zarazem, to nie klasyczny biszkopcik. Bardzo dobrze sprawdza się gorset na ciasto, plastikowa regulowana obręcz, dzięki której łatwiej można zapanować nad formowaniem warstw tortu, by piętrzyły się z dumą, nie zaś na boki. Unikam białego cukru, choć nie słodyczy – baw się, zastępuj, testuj!

Autorka przepisu: Małgorzata Rej – kobieta pracująca, grafik, malarz i samozwańczy cukiernik w Spontanicznej Manufakturze Rodzinnej: REJ CAKE. Kuchnię traktuje jak fuzję placu zabaw z laboratorium. Najszczęśliwsza jest, gdy podczas podróży poznaje lokalne smaki, historię miejsc i ludzi – wtedy wszystko skrzętnie zapisuje w przełyku i utrwala… czym się da. 

 

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.