/hamag/assets/rej-cake-big-jpg-916.jpeg

Tort marchewkowy

Pyszny wypiek pachnący aromatycznymi przyprawami nie tylko na święta. Oprócz składników wymagane energiczne i zamaszyste ruchy podczas wgniatania się w ciasto!

Data publikacji: 19.12.2015

Składniki na trzy biszkopty – na blaszkę o średnicy 18 cm

Składniki suche: 1 ½ szklanki mąki / 1 szklanka cukru (używam ksylitolu ¾ szklanki) / 1 szklanka mielonych orzechów laskowych / 1/3 szklanki siemienia lnianego / 1 łyżka cynamonu / 1 łyżka kardamonu / ½ łyżki zmielonych goździków / ½ gałki muszkatołowej / ½ łyżeczki sody / szczypta soli

Składniki mokre: ¾ szklanki ciepłej wody / 1 szklanka oleju (używam migdałowego lub arachidowego) / 2 szklanki startej marchewki (małe oczka) / skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania: Dwa stany skupienia składników łączymy niedbale, zamaszyście wlewamy masę na blaszkę, pewnie wstawiamy do buchającego pieca (temperatura 160°C) i wyciągamy z pierwszym poważnym rumieńcem, a i nie zaszkodzi dźgnąć patyczkiem! Po czym studzimy zapał bo… na prawdziwy finisz szykujemy masę z kaszy jaglanej i mleka sojowego!

Tort marchewkowyTort marchewkowy

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej / 1 l mleka sojowego / skórka pomarańczy / ½ szklanki cukru (lub znów ksylitol) / ½ laski wanilii (nasionka) / ½ łyżeczki kardamonu / dla wzmocnienia smaku dodaję 3 nakrętki likieru z gorzkich pomarańczy Cointreau

Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną trzeba utopić w mleku, cukrze, przyprawach i bezlitośnie, bo na małym ogniu – ugotować – niechaj zwiększy swą objętość pięciokrotnie, po czym również –bez skrupułów – miksować na gładką masę. Będzie stawiać opór, najlepiej więc wyposażyć się w oręż o większej mocy obrotowej. Na koniec wypada dodać skórkę z pomarańczy i solidnie zakropić, ciągle mieszając. „Przetasować” spody z masą, włożyć do zamrażarki na pół dnia, wyjąć na godzinkę przed finałem i zdjąć obręcz.

Tort marchewkowyTort marchewkowy w całej okazałości

Tuż przed spożyciem nałożyć top i wykończyć go kandyzowanymi w miodzie lub syropie daktylowym plastrami pomarańczy i granatem (całość polewam miodowym syropem, który zostaje po pomarańczach)… spożyć.

Złote rady:

Spody na tort piekę osobno. Podczas dzielenia jednego na trzy plan może nie pójść po Twojej myśli – ciasto jest wilgotne i kruche zarazem, to nie klasyczny biszkopcik. Bardzo dobrze sprawdza się gorset na ciasto, plastikowa regulowana obręcz, dzięki której łatwiej można zapanować nad formowaniem warstw tortu, by piętrzyły się z dumą, nie zaś na boki. Unikam białego cukru, choć nie słodyczy – baw się, zastępuj, testuj!

Autorka przepisu: Małgorzata Rej – kobieta pracująca, grafik, malarz i samozwańczy cukiernik w Spontanicznej Manufakturze Rodzinnej: REJ CAKE. Kuchnię traktuje jak fuzję placu zabaw z laboratorium. Najszczęśliwsza jest, gdy podczas podróży poznaje lokalne smaki, historię miejsc i ludzi – wtedy wszystko skrzętnie zapisuje w przełyku i utrwala… czym się da. 

 

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!