/hamag/assets/sandacz-big-jpg-912.jpeg

Świąteczny przepis na sandacza

Z kruszonką z orzechów laskowych i boczku, pieczone buraki z trawą żubrową, masło z cebulą, purée z cieciorki i majeranku.

Data publikacji: 17.12.2015

Sandacz

Składniki: 150 g filetu z sandacza / sól / pieprz / masło cebulowe / olej 

Sposób przygotowania: Filet z sandacza – cały lub przekrojony na dwie części – przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju od strony skóry. Kiedy białko zetnie się na powierzchni ryby pod wpływem temperatury dokładamy małą porcję masła do smażenia. Następnie zdejmujemy filet z patelni, układając skórą ku górze, aby pozostała chrupiąca.

Masło z cebulą 

Składniki: (ilość przygotowanego masła wystarczy na 6-8 dań): 100 g obranej cebuli / 200 g masła / sól 

Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę, prużymy na małym ogniu przez około 20 minut (cebula musi być bardzo miękka). Masło z cebulą miksujemy, aby uzyskać jednolitą konsystencję, doprawiamy solą i pozostawiamy do ostygnięcia. 

SandaczSandacz według Krystiana Szopki

Kruszonka z orzechów laskowych

Składniki: 150 g orzechów laskowych / 75 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry 

Sposób przygotowania: Orzechy prażymy i oczyszczamy z zewnętrznej skórki. Boczek układamy na kratce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 150°C przez około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika boczek powinien być chrupiący jak chipsy. Osuszamy go za pomocą papierowego ręcznika. Orzechy i boczek mielimy w robocie domowym z ostrzami (około 3 minut). Powstały „piasek” wysypujemy na ręcznik papierowy, wkładamy do piekarnika i suszymy w temperaturze 50-60°C przez 3 godziny. 

Pieczone buraki z trawą żubrową

Składniki: 150 g buraków / 20 ml czerwonego wina / 20 ml octu balsamicznego / 20 ml miodu spadziowego / 6 źdźbeł trawy żubrowej / sól

Sposób przygotowania: Nieobrane buraki myjemy i pieczemy w piekarniku przez około 1,5 godziny w temperaturze 160°C. Następnie obieramy i kroimy je w dużą kostkę (to moja propozycja, forma pokrojenia jest w zasadzie dowolna). Na patelnię wylewamy miód, wino oraz ocet i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy trawę żubrową i odparowujemy do 50% pierwotnej objętości. Dodajemy buraki, doprawiamy solą i kontynuujemy odparowywanie, aż sos delikatnie się skarmelizuje i pozostanie na brzegach buraczków. 

Purée z cieciorki i majeranku

Składniki:150 g cieciorki w puszce / gałązka świeżego majeranku / 250 ml bulionu / 50 ml śmietanki / 30 g masła 

Sposób przygotowania: Cieciorkę odcedzamy z soku, wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy majeranek i odrobinę soli. Gotujemy przez 20 minut. Cedzimy, pozostawiając wywar, wyjmujemy gałązkę majeranku. Miksujemy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy śmietankę, ciepłe masło i jeśli będzie taka potrzeba, trochę bulionu. Ucieramy do  uzyskania konsystencji  kremowego purée. Doprawiamy solą. 

Wszystkie składniki układamy na talerzu. I gotowe! 

Autor przepisu: Krystian Szopka – Executive Chef w Sheraton Poznan Hotel. Gotowaniem zajmuje się od 1998 roku. W codziennej pracy często sięga po nowinki i chętnie eksperymentuje, jednak stara się nie zapominać o tradycji, wykorzystuje i promuje lokalne, niszowe produkty.

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.