/hamag/assets/otwarcie-jpg-2046.jpeg

Superfoods na dobre zdrowie!

Co będziemy jeść tej wiosny?

Data publikacji: 25.04.2016
Superfoods to produkty wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Ich prozdrowotne właściwości sprawiają, że coraz chętniej po nie sięgamy. Nie tylko mają ochronić nas przed chorobami, ale także zwiększyć odporność. To takie naturalne dopalacze, które doładowują nas energetycznie i zwiększają wydolność organizmu.

W zeszłym roku na stole królował jarmuż, olej kokosowy, młody jęczmień, rokitnik, nasiona chia, tapioka i kasza quinoa. Obecnie trendy się zmieniły i coraz częściej pytamy o nieco bardziej egzotyczne ingredienty. Z drugiej strony zaczynamy doceniać to, co dostępne jest w Polsce. Ja proponuję indywidualny miks, po to, aby nie dać się zwariować. Warto odkrywać rodzime produkty, ale też nie zamykać się na „nowe”. Dlatego obok siemienia lnianego, wiśni, aronii sięgnijmy także po modnie brzmiące produkty.

Korzeń macaKorzeń maca

Zwany peruwiańskim żeń-szeniem to roślina stara niemal jak świat – od wieków funkcjonowała w Andach jako pożywienie zwiększające płodności u ludzi i zwierząt. Jakie ma zalety? Dodaje energii, przeciwdziała osteoporozie, działa jak afrodyzjak (!!!), reguluje gospodarkę hormonalną. Korzeń maca stosuje się także w profilaktyce raka. To prawdziwy superbohater, który wydłuża młodość, wzmacnia pamięć, dostarcza organizmowi składniki mineralne: miedź, cynk, mangan, żelazo i selen. Ale to nie wszystko! Korzeń macy jest bombą witaminową – bogaty w cenne witaminy: A, C, E oraz z grupy B sprawia, że chce nam się więcej, po prostu.

Woda klonowaWoda klonowa

Już w 2015 roku zapowiadano nadejście ery wody klonowej? Czy tak się stanie? Mhm, zobaczymy. Smakowe wody, zwłaszcza z brzozy czy kokosa znalazły sporo odbiorców. Ta supernowość nadchodzi zza oceanu. Wodę pozyskuje się z niczego innego, jak … z klonu rzecz jasna! Wypływa ona z drzewa wczesną wiosną. Naukowcy podkreślają, że jest niskokaloryczna, ma działanie nawilżające – zawiera około 50 składników odżywczych. Jakie jeszcze posiada właściwości? Obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn i nawadnia.

Mąka bananowaMąka bananowa

Do jej produkcji potrzebne są platany – banany zielone, inaczej nazywane bananami warzywnymi.

Cechuje je niska zawartość cukrów, dlatego są wskazane przy cukrzycy. Nie powinno się ich spożywać na surowo, nie są też słodkie. Mąka ta jest bezglutenowa, ale z powodzeniem można ją stosować do wypiekania ciast i chleba. Jakie ma właściwości? Zawiera przede wszystkim skrobię oporną, która w przeciwieństwie do zwykłej skrobi, reguluje poziom cukru we krwi i obniża kaloryczność potraw. Jest neutralna w smaku (dobra do słodkich i słonych potraw) i dlatego można zagęszczać nią, np. zupę czy sosy! Nie należy jednak to tanich produktów, kosztuje ok. 30 złotych za kilogram.

Owoc baobabuOwoc baobabu

Sproszkowane owoce baobabu to zdrowy dodatek do jogurtów, ciast, deserów, musli i koktajli. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać je także do zup, kasz, czy sosów. Baobab nazwany przez Afrykanów „Drzewem Życia” rośnie na terenach Afryki oraz Australii. Proszek powstaje z naturalnie wysuszonych owoców. Owoce baobabu są niezwykle pożywne, ale przede wszystkim zawierają potężną dawkę witaminy C, błonnika, żelaza (więcej niż czerwone mięso), wapnia, fosforu, potasu oraz przeciwutleniaczy. Proszek, który znajdziecie w sklepach powstaje w naturalny sposób. Uschnięte owoce, są zrywane i mielone na mączkę. Niestety cena może powalić…. Za pół kilograma sproszkowanego baobabu trzeba zapłacić ok. 50 zł.

LucumaLucuma

Ten południowoamerykański owoc zwany słodkim złotem Inków jest świetną alternatywą dla słodzików i cukru. Jest wypełniony naturalnie występującymi cukrami, świetni smakuje, a przy tym wszystkim ma niski indeks glikemiczny. A jak powstaje ten wyśmienity produkt? W procesie suszenia, bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Zawiera witaminy: B1, B2, B3, B5, C, żelazo, wapń i fosfor, Beta-karoten i sporą dawkę błonnika. Dzięki słodkiemu posmakowi świetnie pasuje do deserów, ciast, lodów, sałatek, koktajli. Owoce lucumy ponadto cechują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz zbawienny wpływ na zęby, włosy i paznokcie.


 

 

Zobacz także

Kulinaria / #News

goute-classic-1-jpg-7847

Łyżka zreformowana

Łyżka, nóż, widelec – oto wszystko, czego potrzebujemy, by cieszyć się jedzeniem. Mogłoby się wydawać, że w kwestii sztućców niewiele można już wymyślić. Będziecie jednak zaskoczeni!

Kulinaria / #Wywiad

classic-jpg-7672

Afrodyzjaki w kuchni

Jak dobrać składniki, aby postało danie romantyczne, miłosne i pobudzające do działania? Michał Konwerski podzielił się z nami kilkoma cennymi wskazówkami…

Kulinaria / #News

jak-gotuja-polacy-classic-jpg-7539

Jak gotują Polacy?

Polacy są niezwykle przywiązani do tradycji. Wcale jednak nie oznacza to, że nie pozwalają sobie na eksperymenty.