Rozgrzewające kawy na zimę
Jak zaparzyć kawę idealną? Jaki ekspres do kawy wybrać?
O kawie napisano już naprawdę wiele. To dlatego, że tak wiele osób nie wyobraża sobie bez niej normalnego funkcjonowania. Aby ją przyrządzić, warto sięgnąć po odpowiedni sprzęt oraz jakiś nietuzinkowy przepis. Poniżej znajdziecie polecane ekspresy do kawy i aromatyczne przepisy.
Jaki ekspres do kawy wybrać?
Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na rytuał przygotowania naparu idealnego, wybierz ekspres kapsułkowy. Te najnowsze wersje są w pełni zautomatyzowane i tak naprawdę ograniczają się do jednego przycisku. Wystarczy włożyć w odpowiednie miejsce kapsułkę z wybranym rodzajem kawy, podstawić swój ukochany kubek i… w mig poleci do niego aromatyczna mieszanka. Niestety ta opcja nie pozostaje bez wad – koszt kapsułek jest dość wysoki, no i można mieć wrażenie, że pijemy napój typu instant. Ostatecznie wszystko zależy od indywidualnych preferencji.
Bariści polecają wytrawnym kawoszom ekspres przelewowy. To za jego pomocą uzyskamy mocną, czarną kawę o bardzo głębokim smaku. Dobrze jest się zaopatrzyć w ziarna dobrej jakości – wyczujecie nawet te subtelne różnice! Przelewówka nie jest droga, łatwa w utrzymaniu czystości i obsłudze. Sam proces parzenia kawy trwa dobrych parę minut, dlatego warto wcześniej nastawić timer (większość modeli posiada go na wyposażeniu) i bez pośpiechu raczyć się pyszną małą czarną o poranku.
Na rynku dostępne są także trochę droższe ekspresy ciśnieniowe. To już nieco większa gabarytowo maszyna, wyglądająca na skomplikowaną, ale nie jest taka. Tak naprawdę pełna automatyzacja załatwia wszystko. Czytelne wyświetlacze, intuicyjne menu i przede wszystkim efekt – jak z prawdziwej kawiarni – to najważniejsze atuty tego typu urządzeń. Kawa z trzema warstwami, cappuccino z pianką, latte – coś dla fanów mlecznych receptur… Ciekawe jest to, że sprzęt zmieli ziarna, dlatego zawsze możesz liczyć na świeżą mieszankę! Minusem może być cena… Jednak szybkość przygotowania kawy i efektowność naparu może przekonać was do zakupu.
Jako alternatywną metodę przygotowania kawy polecamy aeropress, dripper, chemex lub tradycyjną kawiarkę.
Kawy zimowe
W okresie jesienno-zimowym od kawy oczekujemy tego, że nas rozgrzeje, wzmocni i pobudzi do działania. Nieco depresyjna aura za oknem sprawia, że zamiast kawy marzymy o kawowym deserze. Do naparu można z powodzeniem dodać świeżo zebranego miodu oraz rozgrzewających przypraw, takich jak: cynamon, kardamon, imbir, miód, goździki, chilli, czy szczyptę gałki muszkatołowej. Zima to fantastyczny czas dla cytrusów – można samodzielnie przygotować skórkę pomarańczową i dodać ją do kawy. Inne modne dodatki to bita śmietana (może być też kokosowa, dla wegan), posypki czekoladowe lub bakaliowe, syropy i sosy smakowe, lody oraz przyprawy piernikowe. W tym czasie króluje korzenny, waniliowy, pieprzny oraz słodko-pikantny smak. Jeszcze mocniej rozgrzeje nas kawa ze słodkim oraz intensywnym w smaku likierem. Można też przygotować kawę po irlandzku (z whisky, cukrem i ubitą śmietaną).
Sycąca kawa kuloodporna
Trendy kawowe
Ostatnio bardzo modna oraz idealna na ten zimowy czas jest tak zwana bulletproof coffee, czyli kawa kuloodporna – moja ulubiona – pyszna, kremowa, sycąca. Jej skład może wydawać się, delikatnie mówiąc, oryginalny – miksuje się ją z olejem kokosowym i niesolonym masłem klarowanym. Przepis to pomysł blogera Dave'a Aspreya, który podpatrzył sposób picia herbaty w Tybecie (z masłem z mleka jaków). Jak ją przyrządzić? Blendujemy masło klarowane, mocną kawę i nierafinowany olej kokosowy. Takie połączenie gwarantuje dużo energii, pobudza metabolizm, a dobry tłuszcz wypełnia żołądek i niweluje poczucie głodu.
Smakowite latte dyniowe
Kolejnym hitem jest latte dyniowe (pumpkin spice). Aby przygotować tę mieszankę, łączmy espresso, gorące mleko, puree z upieczonej dyni, wanilię, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Pycha!!!!
Aby kawa smakowała, dobierzcie ziarna do swoich preferencji. Jeśli lubicie owocowe nuty, kwaskowe oraz intensywne, wybierajcie ziarna z Afryki. Kawa z Ameryki Południowej jest nieco subtelniejsza, bardziej orzechowa, czekoladowa.
Dla wielu z Was parzenie kawy to wręcz magiczna chwila, taki moment relaksu w ciągu zabieganego dnia. Kawa to podstawa i lepiej z tym nie polemizować!