/hamag/assets/esencja-big-jpg-1110.jpeg

Rozgrzej się od środka!

Zima to czas ziół, cytryny, imbiru i aromatycznych przypraw, które nie tylko podkręcą metabolizm, ale wzmocnią nasz organizm.

Data publikacji: 02.01.2016

Duży kubek gorącej mikstury, rozciągnięty, gruby sweter i dobra książka – to niezbędne „składniki” obecnej pory roku. 

Zacznijmy od wywaru, na bazie którego powstają najlepsze napary. Mieszanka leczniczych i rozgrzewających przypraw oraz ziół to obecnie podstawowy produkt w moim domu. Ulubiona kompozycja niemal zupełnie wyparła inne gorące napoje. Przyprawy i zioła działają antybakteryjnie, antywirusowo, rozgrzewająco, relaksująco, antydepresyjnie, przeciwwymiotnie oraz tonizująco na cały układ trawienny. Polecam eksperymentowanie i stworzenie własnych kompozycji. 

Esencja z przypraw i ziół

  • 1-2 łyżki cynamonu
  • 1-2 łyżki imbiru w proszku lub świeżego korzenia bądź kombinacja obu wersji
  • 1-2 łyżki kurkumy w proszku lub świeżego korzenia bądź kombinacja obu wersji
  • 1/2-1 łyżeczki czarnego skruszonego pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków, całych lub sproszkowanych
  • kilka ziaren kardamonu lub sproszkowana przyprawa
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • kilka gwiazd anyżu
  • 1 łyżeczka sproszkowanej lukrecji lub kawałek korzenia
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suchego rozmarynu lub mała, świeża gałązka
  • pół litra wody

Esencja z przypraw i ziółEsencja z przypraw i ziół. Fot.: Kasia Marszałek, leeloo.photokasia.com

W niewielkim garnku zagotowujemy wszystkie składniki, zmniejszamy ogień do minimum i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 5-10 minut. Podczas gotowania samej kurkumy i czarnego pieprzu uzyskamy esencję do sławnego hinduskiego złotego mleka. Czarny pieprz jest niezbędny przy przyrządzaniu kurkumy, bez jego dodatku ta złocistożółta przyprawa będzie przyswajalna przez ludzki organizm tylko w bardzo niewielkich ilościach.

Gorący napój cytrynowy

50-100 ml esencji zalewamy gorącą wodą, dodajemy trochę soku z cytryny i gotowe. Po przestygnięciu napój można uzupełnić miodem (traci on swoje właściwości lecznicze w temperaturze wyższej niż 50 stopni C).

Orzechowe mleko rozgrzewające

Do przygotowania mleka orzechowego można użyć wielu rodzajów orzechów. Świetnie smakują migdały, orzechy laskowe, włoskie i nerkowce. W niniejszym przepisie użyłam migdałów. Zawierają one spore ilości witaminy E, przy regularnym spożywaniu działają na skórę odżywczo, regeneracyjnie i ochronnie. Są bogate w magnez, wapń, potas, fosfor, mangan, cynk, selen i żelazo, witaminy z grupy B oraz bardzo zdrowe tłuszcze. 

Orzechowe mlekoOrzechowe mleko. Fot.: Kasia Marszałek, leeloo.photokasia.com

Potrzebujemy: pół szklanki migdałów, 2 szklanki wody.

Namaczamy orzechy w szklance wody przez co najmniej 8 godzin, a najlepiej całą noc. Następnie odcedzamy migdały. Możemy obrać je ze skórek, co nie sprawia kłopotów. Taki zabieg nie jest konieczny, ale dzięki niemu, po przygotowaniu mleka pozostanie biały miąższ, z którego otrzymamy białą mączkę migdałową, świetną do naleśników czy panierki. Z nieobranych migdałów uzyskamy mąkę o ciemniejszym zabarwieniu. 
Następnie blendujemy migdały ze szklanką czystej wody przez około 2-3 minuty. Możemy użyć blendera ręcznego lub kielichowego. Otrzymany płyn odcedzamy przez gazę lub specjalny worek służący do przygotowywania mleka orzechowego (nut milk bag). W ten sposób otrzymujemy szklankę skondensowanego mleka, które przechowujemy w lodówce przez 2-3 dni. Rozcieńczamy do maksymalnie 4 szklanek pysznego napoju.

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Przepis / #Artykuł

ldf_slajder.jpg

Dwuwarstwowy sernik kokosowy

Smakowite kąski ze szczyptą wytrawnego komentarza, czyli przepis od REJ CAKE!