/hamag/assets/big-jpg-4069.jpeg

Przepyszny chleb z kaszy gryczanej

Jak upiec bezglutenowy chleb, który będzie zdrowy i pyszny?

Data publikacji: 06.08.2016
Chleb z czarnuszką, imbirem, buraczkami, nasionami chia lub siemieniem lnianym. Pieczony na kefirze, zakwasie lub drożdżach. Z mąką pszenną, żytnią, owsianą lub... bez mąki – przepisów jest wiele. Można też upiec chleb z kaszy gryczanej. Spróbujcie!

Rewelacja! Aby wyczarować prawdziwy miękki chleb potrzebne będą: kasza, sól i woda. To najprostszy znany mi przepis (znaleziony na blogu toniepiekarnia.pl). Piekę go regularnie, urozmaicając recepturę nasionami: czarnuszki, sezamu lub słonecznika. Jestem ciekawa czy podobne efekty można otrzymać, dodając inne ziarna – będę eksperymentować!

Dlaczego czarnuszka? Jej nasiona to prawdziwy skarb. Dodając je do potraw, możecie mieć pewność, że dostarczacie organizmowi same drogocenne związki. Te niepozorne, czarne ziarenka mają właściwości antyzapalne, antynowotworowe i antyoksydacyjne. Oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają układ odpornościowy, regulują poziom cukru we krwi. Czarnuszka szczyci się działaniem antydepresyjnym i uspokajającym, a do tego zwiększa naszą odporność na stres. Olej z czarnuszki pomaga zwalczać choroby skórne, w tym atopowe zapalenie skóry, przyspiesza gojenie ran i łagodzi objawy refluksu żołądkowo-przełykowego. W czarnuszce siła!

Ostatnio poddałam córkę badaniom, które potwierdziły moje obawy dotyczące nietolerancji glutenu. Przyznam, że ja również lepiej radzę sobie z trawieniem kaszy gryczanej niż mąki pszennej, czy razowej, nie wspominając o jęczmieniu, po którym boli mnie brzuch. Dla wielu osób dieta bezglutenowa to konieczność. Nie jest łatwa w stosowaniu, bo obala codziennie schematy żywieniowe i zmusza do ciągłych kulinarnych poszukiwań. Tak naprawdę w tym miejscu zaczyna się prawdziwa przygoda i otwarcie na nietuzinkowe smaki! Bezglutenowy chleb nie musi być wcale zbity, jałowy czy zbyt suchy. Może być wilgotny i smakowity, a do tego przyjemnie pachnieć i dawać prawdziwą przyjemność jedzenia.

Składniki:

  • 500g kaszy gryczanej surowej, nieprażonej
  • woda
  • 3 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

Sposób przygotowania:

Kaszę należy przemyć w sicie i umieścić w misie, zalać wodą tak, żeby pokrywała ziarenka. Całość odstawiamy na 12 godzin, następnie uzupełniamy wodą i odkładamy na kolejne 12 godzin. Jeśli poczekamy jeszcze pół doby, ziarenka zaczną kiełkować, co znacznie podwyższy wartość odżywczą kaszy. Po 24-48 godzinach blendujemy grykę z solą i wodą, w której się moczyła. Dodajemy ulubione nasiona. Masę przelewamy do foremki – keksówki o pojemności 1,5 litra, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Polecam papier powlekany silikonem, ten tradycyjny zbyt mocno przykleja się do wypieku.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy na około 6-12 godzin do nienagrzanego piekarnika. W tym czasie zacznie fermentować, a na jego powierzchni utworzy się wybrzuszenie. Jeżeli nasiona stały w wodzie ponad 24 godziny i zaczęły kwaśnieć jeszcze przed blendowaniem, należy bacznie obserwować proces – masa może wydobywać się z foremki! Ciasto, które wyhodowało brzuszek pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C. Smacznego!

 

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.