/hamag/assets/burgery-big-jpg-1383.jpeg

Pogawędki, burgery i relaks

Spotkania z rodziną lub przyjaciółmi to doskonała okazja, by nie tylko miło spędzić czas, ale także zaskoczyć naszych bliskich pysznym jedzeniem.

Data publikacji: 16.02.2016

Smakowitym i samodzielnie przygotowanym, oczywiście. Jestem przekonany, że nawet Ci, którzy nie przepadają za gotowaniem jedzenia na domowe spotkania,  zechcą umieścić burgery w swoim menu. Dlaczego? 

Po pierwsze – ich przygotowanie nie jest trudne, nie wymaga również ciężkiej pracy, ponadto mamy do wyboru tyle wariantów smakowych, że z powodzeniem sprostamy wymaganiom każdego gościa… Po drugie, burgery znakomicie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju przyjęciach w plenerze, a to idealna pora na organizację spotkań w ogrodzie. No i po trzecie: nie ma obawy, że połowę przyjęcia spędzimy w kuchni, zamiast z gośćmi. Grilla możemy przygotować ze współbiesiadnikami, razem dobierać składniki, bawić się proporcjami czy kompozycją. Idealne – nieformalne, ale pyszne danie na dzień spędzony w miłym gronie.

Hamburger klasyczny

Hamburger klasyczny - mięso

Składniki: 1 kg mięsa wołowego z tłuszczem / 50 ml zimnej wody / sól / 3 ząbki czosnku / pieprz / papryka słodka.

Sposób przygotowania: Mięso mielimy 2 razy, doprawiamy, dodajemy starty czosnek. Na koniec wlewamy wodę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę przez około 5 minut. Dzielimy na porcje po 150 g i formujemy, dostosowując do wielkości bułki. Grillujemy lub smażymy na patelni, według uznania. Moim zdaniem najwięcej walorów smakowych ma mięso średnio wysmażone. Przy zaproponowanej wadze porcji mięsa, aby uzyskać średni stopień wysmażenia, powinniśmy smażyć burgery przez około 2-3 minuty z każdej strony. Ważne, aby mięso, które chcemy użyć do przygotowania burgerów nie było zbyt chude. Podczas zakupów zwróćmy uwagę, aby mięso zawierało około 20% tłuszczu. Bardziej chude mięso będzie rozpadać się podczas smażenia lub grillowania. 

Maślana bułka

Składniki na 15 porcji: 0,8 l mocno ciepłego, ale nie gorącego mleka / 800 g świeżych drożdży / 1400 g mąki pszennej / 2 łyżeczki soli / 8 żółtek / 200 g bardzo miękkiego masła / białko do posmarowania / sezam do posypania.

Sposób przygotowania: Połowę ciepłego mleka wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, do czasu, aż na powierzchni powstanie piana. Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy resztę soli. Wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy masę przez 5 minut, następnie dodajemy miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiamy przez 10- 15 minut. Uzyskane ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 15 części i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek delikatnie smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki pieczemy (bez termoobiegu) przez około 22 minut, do czasu aż lekko się zrumienią.

Sos barbecue z piklami 

Składniki: 200 g pomidorów / 40 g cebuli bordowej / 20 g jalapeño / natka pietruszki / 2 ząbki czosnku / sól / 200 g marynowanych w occie ogórków / 150 g marynowanych pieczarek / 100 ml ketchupu / 150 ml klasycznego sosu bbq / kumin.
Sposób przygotowania: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, wlewamy ketchup i sos bbq, doprawiamy solą i kuminem.

Dodatki do hamburgera
Pomidor w plastrach / boczek wędzony w plastrach / cebula pokrojona w cienkie plastry / sałata lodowa pokrojona w paski / ser cheddar w plastrach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania burgera
Mięso smażymy, bułkę przekrawamy w połowie i zapiekamy lub grillujemy na rumiany kolor. Smażymy plastry boczku. Smarujemy bułkę sosem, układamy sałatę lodową, następnie mięso, ser, boczek, pomidory, cebulę i przykrywamy górną częścią bułki.

Autor przepisu: Krystian Szopka – Executive Chef w Sheraton Poznan Hotel. Gotowaniem zajmuje się od 1998 roku. W codziennej pracy często sięga po nowinki i chętnie eksperymentuje, jednak stara się nie zapominać o tradycji, wykorzystuje i promuje lokalne, niszowe produkty.

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.