/hamag/assets/burgery-big-jpg-1383.jpeg

Pogawędki, burgery i relaks

Spotkania z rodziną lub przyjaciółmi to doskonała okazja, by nie tylko miło spędzić czas, ale także zaskoczyć naszych bliskich pysznym jedzeniem.

Data publikacji: 16.02.2016

Smakowitym i samodzielnie przygotowanym, oczywiście. Jestem przekonany, że nawet Ci, którzy nie przepadają za gotowaniem jedzenia na domowe spotkania,  zechcą umieścić burgery w swoim menu. Dlaczego? 

Po pierwsze – ich przygotowanie nie jest trudne, nie wymaga również ciężkiej pracy, ponadto mamy do wyboru tyle wariantów smakowych, że z powodzeniem sprostamy wymaganiom każdego gościa… Po drugie, burgery znakomicie sprawdzają się na wszelkiego rodzaju przyjęciach w plenerze, a to idealna pora na organizację spotkań w ogrodzie. No i po trzecie: nie ma obawy, że połowę przyjęcia spędzimy w kuchni, zamiast z gośćmi. Grilla możemy przygotować ze współbiesiadnikami, razem dobierać składniki, bawić się proporcjami czy kompozycją. Idealne – nieformalne, ale pyszne danie na dzień spędzony w miłym gronie.

Hamburger klasyczny

Hamburger klasyczny - mięso

Składniki: 1 kg mięsa wołowego z tłuszczem / 50 ml zimnej wody / sól / 3 ząbki czosnku / pieprz / papryka słodka.

Sposób przygotowania: Mięso mielimy 2 razy, doprawiamy, dodajemy starty czosnek. Na koniec wlewamy wodę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę przez około 5 minut. Dzielimy na porcje po 150 g i formujemy, dostosowując do wielkości bułki. Grillujemy lub smażymy na patelni, według uznania. Moim zdaniem najwięcej walorów smakowych ma mięso średnio wysmażone. Przy zaproponowanej wadze porcji mięsa, aby uzyskać średni stopień wysmażenia, powinniśmy smażyć burgery przez około 2-3 minuty z każdej strony. Ważne, aby mięso, które chcemy użyć do przygotowania burgerów nie było zbyt chude. Podczas zakupów zwróćmy uwagę, aby mięso zawierało około 20% tłuszczu. Bardziej chude mięso będzie rozpadać się podczas smażenia lub grillowania. 

Maślana bułka

Składniki na 15 porcji: 0,8 l mocno ciepłego, ale nie gorącego mleka / 800 g świeżych drożdży / 1400 g mąki pszennej / 2 łyżeczki soli / 8 żółtek / 200 g bardzo miękkiego masła / białko do posmarowania / sezam do posypania.

Sposób przygotowania: Połowę ciepłego mleka wlewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, odrobinę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, do czasu, aż na powierzchni powstanie piana. Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy resztę soli. Wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy masę przez 5 minut, następnie dodajemy miękkie masło, cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiamy przez 10- 15 minut. Uzyskane ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 15 części i formujemy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek delikatnie smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki pieczemy (bez termoobiegu) przez około 22 minut, do czasu aż lekko się zrumienią.

Sos barbecue z piklami 

Składniki: 200 g pomidorów / 40 g cebuli bordowej / 20 g jalapeño / natka pietruszki / 2 ząbki czosnku / sól / 200 g marynowanych w occie ogórków / 150 g marynowanych pieczarek / 100 ml ketchupu / 150 ml klasycznego sosu bbq / kumin.
Sposób przygotowania: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Wszystkie składniki kroimy w kostkę, wlewamy ketchup i sos bbq, doprawiamy solą i kuminem.

Dodatki do hamburgera
Pomidor w plastrach / boczek wędzony w plastrach / cebula pokrojona w cienkie plastry / sałata lodowa pokrojona w paski / ser cheddar w plastrach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania burgera
Mięso smażymy, bułkę przekrawamy w połowie i zapiekamy lub grillujemy na rumiany kolor. Smażymy plastry boczku. Smarujemy bułkę sosem, układamy sałatę lodową, następnie mięso, ser, boczek, pomidory, cebulę i przykrywamy górną częścią bułki.

Autor przepisu: Krystian Szopka – Executive Chef w Sheraton Poznan Hotel. Gotowaniem zajmuje się od 1998 roku. W codziennej pracy często sięga po nowinki i chętnie eksperymentuje, jednak stara się nie zapominać o tradycji, wykorzystuje i promuje lokalne, niszowe produkty.

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!