/hamag/assets/krakersy-big-jpg-268.jpeg

Na przekąskę zdrowy krakers!

Zdrowa przekąska do pracy i szkoły, w sam raz do popołudniowej herbatki. Podpowiadamy, jak ją przygotować!

Data publikacji: 16.10.2015

Pełnowartościowa przekąska do pracy, szkoły czy na spacer powinna mieścić się w dłoni i zawierać błonnik, białko oraz witaminy. Chrupmy tylko to, co ma dobry wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Przedstawiam pożywny, bezglutenowy, bezjajeczny, bezmączny, pozytywny – bezczelnie pyszny krakers w dwóch wydaniach: surowy i pieczony! Voilà!

Krakersy-składnikifot.: Kasia Marszałek leeloo.photokasia.com

Kilka lat temu zaczęłam eksperymentować z tak zwaną „kuchnią surową”. Zainteresowała mnie filozofia żywienia produktami pochodzenia roślinnego, których nie poddaje się obróbce cieplnej, czyli nie podgrzewa powyżej 52 stopni Celsjusza. Dzięki przestrzeganiu takich zasad podczas przyrządzania potraw, zatrzymujemy w nich bardzo cenne enzymy, które ułatwiają trawienie, odciążając nasz układ pokarmowy. Surowa kuchnia (z ang. raw food) zachowuje także pełny zasób witamin i wartości energetycznych. Wszystko byłoby wspaniale, gdyby nie to, że kuchnia raw smakuje „inaczej”. Nie mam na myśli sałatek, które wszyscy znamy i kochamy, ale zupy, pseudoryże, makarony, sery, chleby i krakersy. Wiele przepisów już testowałam, jednak do niewielu przekonało się moje podniebienie. Od dłuższego czasu próbowałam stworzyć chrupki chlebek, który mógłby zastąpić dostępne na rynku mączne odpowiedniki. Krakersy raw – z nasion – są co prawda bardzo łatwe w przyrządzeniu, ale smakowo mnie nie uwiodły. Postanowiłam więc pomieszać kilka receptur i stworzyłam orzechowo-nasienny krakers w wersji pieczonej i surowej. W efekcie powstała niezwykle smakowita przekąska. Odtąd bardzo często objadam się z córką zdrowymi krakersami – pycha! Sukces! Polecam i Wam!

Krakersy-masafot.: Kasia Marszałek leeloo.photokasia.com

Składniki

  • 1 kubek nerkowców
  • 1/4-1/2 kubka orzechów sosnowych
  • łyżka mieszanych przypraw suszonych lub świeżych – szałwia, bazylia, tymianek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • kilka łyżek wody – pół szklanki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki łusek nasion babki płesznik
  • 2 łyżki nasion chia – szałwi hiszpańskiej (można użyć tylko jeden lub dwa składniki nasion, trzeba jednak zachować proporcje – 6 płaskich łyżek)

Krakersy-rozdrabnianiefot.: Kasia Marszałek leeloo.photokasia.com

W rozdrabniaczu lub malakserze mielimy orzechy na drobne kawałeczki wielkości 1 - 2 mm. Mieszamy je z resztą składników, następnie powoli dodajemy wodę, żeby utworzyć zwartą masę.

Opcja raw

Będzie nam potrzebny dehydrator, który osusza produkty żywnościowe w wybranych temperaturach, zachowując ich wartości odżywcze. Masę rozprowadzamy na papierze pergaminowym, formułujemy prostokąt o grubości 3-4 mm. Nasze „przyszłe” krakersy trzeba ponacinać – rozsmarowujemy masę na półce wyciągniętej z dehydratora, przekładamy drugą półką i odwracamy do góry nogami. W ten sposób odkleimy krakersy od papieru i bez kłopotów umieścimy na siatce drugiej półki. Następnie wkładamy krakersy do suszarki jeszcze na 12 godzin.

Opcja pieczona

Jak wyżej – należy rozmieścić masę na papierze, ponacinać, przełożyć drugim papierem z góry i odwrócić. Piec w 170 stopniach Celsjusza przez 15-20 min. do momentu, aż nasze krakersy lekko się zarumienią. Smacznego!

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.