/hamag/assets/sernik-kokosowy-big-jpg-4214.jpeg

Dwuwarstwowy sernik kokosowy

Smakowite kąski ze szczyptą wytrawnego komentarza, czyli przepis od REJ CAKE!

Data publikacji: 12.08.2016

Rama, czyli spód i brzegi ciasta:

  • 200g mąki migdałowej
  • mąka bezglutenowa (jest bardziej gładka, użyj wtedy, gdyby ciasto nie chciało się tak łatwo formować, dosłownie kilka łyżek)
  • ksylitol, tutaj sprawa jest dyskusyjna, jeśli połowa szklanki wg Ciebie to za mało, po prostu dodaj więcej
  • 5 czubatych łyżek oleju kokosowego
  • 1 żółtko

Ciasto na spód nie powinno być zbyt kruche, nie może też być maziste. Po dokładnym wyrobieniu, uformuj je w garści, a jeśli twoje receptory umiejscowione na dłoniach odczuwają tłustość i ziemistość jednocześnie, stworzyłaś ideał! Blaszkę przyodziej w papier do pieczenia, przykryj nim zarówno spód, jak i brzegi. Ja mam na tym punkcie obsesję! Warto poświęcić na tę czynność więcej czasu, po upieczeniu ciasta łatwiej zdejmiemy ramę. Na początek polecam wykonanie niższego sernika na większej blaszce. Ja użyłam tej o średnicy 18 cm i otrzymałam sernik niczym pniak, więc śmiało wybierajcie większe (do 25 cm).

Uwaga, zdradzam patent: jeden kwadratowy kawałek papieru do pieczenia zatrzaśnij na spodzie, dotnij trzy-cztery paski na troszkę mniejszą wysokość niż brzegi sernika i ułóż je po bandzie formy do pieczenia. Wiem, wiem pojawią się pytania, czy nadal tworzymy sernik, czy orgiami. Odpowiadam: w kuchni bądźmy ludźmi renesansu! Ciasto uformuj na blaszce, zaczynając od krawędzi. I pędem do zamrażarki.

Parter, czyli trzy drzewa: kokosowe, jedna brzoza i niedoszła beza – kokosanka:

  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki ksylitolu
  • piana z 2 schłodzonych białek

W garze z rączką, zwanym dalej rondlem, rozpuszczamy olej z ksylitolem, dolewamy mleczko i wsypujemy wióry. Mieszamy, aż nam się znudzi i poczujemy opór gęstej, grudkowatej brei – taka ma być. Po ostudzeniu stopniowo dodawaj pianę, mieszaj i nie zatrać cierpliwości, ale zaniechaj tej ryzykownej czynności, jeśli spostrzeżesz zbytnie rozleniwienie w strukturach przyszłej kokosanki. Dlaczego to takie ważne? Piana z białek podczas pieczenia rośnie, zatrzymując pęcherzykowatą strukturę, jeśli będzie miała mniejszą gęstość niż warstwa serowa, wypłynie na wierzch. Dla tak małego organizmu, jakim jest ciasto mieszanie jest ruchem dość inwazyjnym. Równie dobrze moglibyśmy połączyć obydwie warstwy i pójść w las. W razie potrzeby dodaj wiórki kokosowe.

Na koniec masa serowa:

  • ok. 300 g twarogu (najlepiej wiejskiego, tego prawdziwego, który ze względu na wartość sentymentalną zmielisz trzy razy, minimalnie dwa)
  • ok. 300 ml śmietanki 30%
  • ksylitol, znów spróbuj pół szklanki i dodaj więcej, jeśli uznasz, że masz za mało
  • 2 żółtka

Zmielony ser niech „porozrabia” z ksylitolem – jego drobne kryształki niczym peeling doprowadzą do śnieżnej gładzi. Dodaj śmietankę i mieszaj, mieszaj, miksuj, miksuj, a na końcu dołóż dwa żółtka – tylko ich nie zamęcz, bo tego nie lubią! Wyjmij z chłodziarki przemarznięty fundament sernika, połóż warstwę kokosanki, a na nią wlej masę serową. Do piekarnika, rozgrzanego do 150°C wstaw z namaszczeniem owoc twoich talentów na poziom środkowy, a na dolny szerokie naczynie żaroodporne z wrzącą wodą.

Pozostaje trzymanie kciuków, żeby każda ze stref pozostała na swoim miejscu. Teraz najważniejsze pytanie: kiedy sernik będzie gotowy? Mamy dużo zabezpieczeń: temperatura i kąpiel wodna, by sernik piekł się równomiernie i nie popękał. Kiedy zauważysz, że brzegi i góra zaczynają się ścinać wyłącz piekarnik, nie bacząc na trwogę, że to za wcześnie i może by tak jeszcze troszkę poczekać. Bądź ponad to. Otwórz wrota pieczary do połowy, buchnie parą. Popatrzcie sobie w oczy, rzuć miły komplement. Sernik w lodówce, a Ty oczywiście tuż przy drzwiach, no chyba, że jeszcze chcesz dołożyć na wierzch całe wióry kokosowe, których nie masz, bo nie wspomniałam o nich na początku. No to rób serniki – nie wojnę.

Zobacz także

Przepis / #Artykuł

280-jpg-8855

Przepis na pyszne mazurki

Świąteczne mazurki w wersji mini – idealne dla niezdecydowanych!

Przepis / #Artykuł

classic-jpg-6403

O pieczeniu i o świętach – przepis na obłędną tartę czekoladowo-cytrusową

Lubicie czekoladę i cytrusy? Skorzystajcie z tego przepisu!

Przepis / #Artykuł

Lovelace_wt_1.jpg

Burger wegetariański

Sprawdzony przepis na pysznego burgera bez mięsa!

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.