/hamag/assets/zielsko-big-jpg-550.jpeg

Druga twarz polnego badyla

Chwasty na talerzu? Dlaczego nie?! Ten nowy nietuzinkowy trend zahacza coraz to szersze kręgi… Smacznego!

Data publikacji: 19.11.2015

Modny topinambur, jarmuż, czy pasternak, które królują na ekobazarach to warzywa dobrze znane naszym babciom. Niektóre z tych roślin nie były godne trafiać na stoły... serwowano je zwierzętom gospodarskim. Dziś odkrywamy na nowo dawne smaki, nabierając ochoty na jeszcze śmielsze eksperymenty. Jakie? Sięgamy po polne chwasty.

Zaparzenie torebki herbaty z pokrzywy było do niedawna jedyną powszechną formą spożywania chwastów. Odkąd powstały miejsca propagujące jedzenie tych roślin, wydano książki kucharskie, mamy szansę na poznanie całego spektrum kulinarnego bogactwa, które tkwi w ich smaku i właściwościach odżywczych. Opowieści koleżanki z Bułgarii, której smak pokrzyw kojarzy się z dzieciństwem, przestały dziwić i zainspirowały do samodzielnego odkrywania tego uroczego ekotrendu.

Na popas

„Chwastożercy” to społeczność z Wrocławia, która szczególnie aktywnie działa na Dolnym Śląsku. Organizuje warsztaty i seminaria rozpoznawania chwastów, połączone z degustacją roślin. Zarażają miłością do ich przyrządzania, jedzenia i kulinarnych eksperymentów. Pasjonaci „wyklętych” roślin odczarowują negatywne skojarzenia, które narosły i pokutują od lat. „Chwastożercy” prowadzą badania terenowe i obserwacje, analizują teksty źródłowe i dostarczają wszystkim zainteresowanym kompleksowych informacji o walorach „polskich, nieuprawnych roślin jadalnych”. Na spotkaniach można nauczyć się rozpoznawać różnice pomiędzy: gwiazdnicą pospolitą, czy bluszczykiem kurdybankiem i wieloma innymi chwastami, które skrywają rodzime łąki i pola. „Zasłoikowany gąszcz miłosny na miodzie”, to jeden z wielu tajemniczych przysmaków, którego recepturę roślinni pasjonaci chętnie ujawnią przed zgromadzonymi. „Gąszcz miłosny po zbruszeniu”, czyli na język współczesny przekładając: „pesto lubczykowe po zblendowaniu” to kolejna propozycja kulinarna z całego kosmosu dań, które można przygotować z niepozornych roślin zebranych na spacerze za miastem.

 „Ząb zupa zębowa, dąb...”

Małgorzata Kalemba-Drożdż po wydaniu wysmakowanej graficznie pozycji „Kwiatowa uczta. Jadalne kwiaty w 100 przepisach”, skłoniła się również w kierunku chwastów. Blogerka kulinarna, a zarazem doktor biochemii jest autorką nowatorskiej na rynku książki kulinarnej „Pyszne chwasty”. Wydawnictwo obfituje w przepisy na sałatki, pasty, sosy, zupy, tarty, makarony, koktajle i konfitury. „Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść?" – zastanawia się autorka. Zupa dębowa, chleb z mąki z żołędzi, keczup z głogu, wegańskie ciasto na melasie z mąką żołędziową i orzeszkami bukowymi, marynowane noski klonowe. Zacząć można od dziecinnie prostego dania. Najlepiej przygotować je wiosną albo latem. A zatem na łąki i do kuchni!

Liście babki lancetowatej w cieście

  • młode liście babki lancetowatej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 500 ml mleka (u mnie kozie)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Zmiksować składniki ciasta. Liście babki umyć i osuszyć. Całkowicie umaczać je w cieście i smażyć na średnim ogniu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do głównego dania. Można przygotować je na słodko, dodając do ciasta cukier waniliowy lub po prostu użyć swojego ulubionego ciasta naleśnikowego.

Spaghetti gryczane z nasionami klonu jaworu i listkami dzikiej rukoli

  • makaron gryczany (zgodnie z zasadą: każdy wie, ile zje)
  • garść młodych listków mniszka, dwurzędu wąskolistnego (dzikiej rukoli) lub rukoli
  • garść nasion klonu jaworu
  • oliwa lub olej orzechowy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypiorek
  • sól, ulubione zioła, pieprz

Nasiona jaworu obrać z łusek, listki zielska wypłukać. Ugotować makaron w osolonej wodzie, w ostatniej minucie dorzucić nasiona. Nasiona można też wrzucić na chwilę na patelnię i podprażyć. Odcedzić i od razu dodać listki, które zmiękną pd wpływem gorącego makaronu. Zalać olejem orzechowym lub oliwą, doprawić ulubionymi ziołami. Nasiona klonu bardzo dobrze skomponowały się z gryką. Do potrawy idealnie pasują marynowane noski klonu, które są fajnie kwaśne i dobrze podbijają smak. Danie można skropić sokiem z cytryny.

Przepisy pochodzą z bloga pinkcake.blox.pl, „Trochę inna cukiernia”

Zamień anturium na stokrotkę

Biurowa paprotka została wyparta przez storczyka i tuje, które zdobią wiele biurowców w centrach wielkich miast. Najnowszy trend w upiększaniu terenów okalających „szklane domy”, to... chwasty. Na razie decydują się na nie nieliczni polscy przedsiębiorcy. Sianie margaretek, chabra bławatka, maków, kosmosy, a także szczypiorku i marchwi ma w zamierzeniu przywołać wspomnienia z dzieciństwa i wprowadzać trochę luzu i naturalności w sterylne otoczenie centrów biznesowych. Do Polski moda na chwasty przywędrowała kilka lat temu, za granicą sianie polnych kwiatków i komponowanie ich w bukiety sięga mniej więcej dekady. Pierwsza rodzima łąka kwietna powstała przy siedzibie firmy w stołecznym Miasteczku Orange. Kolejną zapragnął mieć u siebie prezes firmy Bayer.

Dlaczego niektórzy dają się zawładnąć chwastom? Bo powroty do natury są przyjemne i relaksujące? Też. Może dlatego, że w świecie sztuczności, plastiku, perfekcyjnie przygotowanych dań i modyfikowanych genetycznie kwiatów, zwykły polski chwast jest odskocznią i buntem przeciwko cenionej schludności i precyzji? To zdrowy opór, jakże naturalny... i zwykły.

Zobacz także

Kulinaria / #Wywiad

classic-jpg-11996

Smakowite przepisy na święta

Michał Konwerski, szef kuchni Sheraton Poznań Hotel zdradza tajniki kulinarne idealne na święta!

Kulinaria / #News

volumes-classic-jpg-9417

Volumes – miski dla łasuchów

Obiad jak u mamy – brzmi obiecująco, prawda? To oznacza swojskie, pyszne jedzenie robione z miłością oraz… słuszne porcje.

Kulinaria / #News

pancake-classic-jpg-9240

Naleśniki dla wybrednych z PancakeBot

Ile gustów, tyle idealnych naleśników. Niektórzy lubią cieniutkie i chrupiące, inni wolą amerykańskie pankejki. Jeśli należysz do drugiej grupy, mamy coś dla ciebie… Mamy PancakeBot.

Szanowny Czytelniku.

Aby dalej móc dostarczać Ci materiały redakcyjne i udostępniać nasze usługi, pozostając w zgodzie z zasadami RODO, potrzebujemy również zgody na ewentualne dopasowywanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności. Dowiedz się więcej.

25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych").

W związku z tym informujemy Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.

Administratorem Twoich danych będzie Benchmark Sp z o.o. z siedzibą w Poznaniu (dalej zwany jako Benchmark), jak również firmy będące naszymi partnerami, z którymi stale współpracujemy w celu świadczenia usług (dalej zwani jako "Partnerzy"). Współpraca ma na celu wyświetlanie i dostosowywanie reklam, które widzisz na naszych stronach. Szczegółowe informacje znajdują się w polityce prywatności.

Dane osobowe są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych i innych funkcjonalności udostępnianych przez benchmark.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Partnerów.

Przetwarzamy te dane w celach opisanych w polityce prywatności, między innymi aby:
utrzymać sesję Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła,
tworzyć statystyki, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości,
zapewnić większe bezpieczeństwo usług, w tym aby wykryć ewentualne boty, oszustwa czy nadużycia,
pokazywać reklamy dopasowane do potrzeb i zainteresowań.


Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. Na większości stron internetowych dane o ruchu użytkowników zbierane są przez naszych parterów.

Masz prawo do żądania dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz także wycofać zgodę na przetwarzanie danych osobowych, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Każde przetwarzanie Twoich danych musi być oparte na właściwej, zgodnej z obowiązującymi przepisami, podstawie prawnej. Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i udoskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy lub podobne dokumenty dostępne w usługach, z których korzystasz). Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych podmiotów trzecich będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.

Zaznaczając przycisk "zgadzam się" zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania z usług Benchmark: stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych) przez Benchmark oraz Partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.